Може би сте чували това:

„Започнах нов хранителен режим и се обринах – сигурен признак, че се освобождавам от токсините…“

Дали наистина е така?

За съжаление, избиването на пъпки обикновено ни подсказва, че нещо не е наред.

Как се детоксикира човешкият организъм?

Главните пътища, по които нашето тяло се освобождава от отровни и вредни вещества, са уринарният и чревният трактове. Част от отровите се освобождават и през белите дробове (сетете се за дрегера за алкохол!) и относително малка част се отделя с потта.

Когато вредно вещество попадне в организма през устата, черният дроб е първият, който се притичва на помощ. Това се нарича first pass метаболизъм. Чрез него черният дроб изменя химически отровата, като я обезврежда и/или я прави водоразтворима. Това позволява на тялото да се отърве от нея чрез урината.

Бъбреците филтрират цялата ни кръв в рамките на минути и улавят токсините, изпращай ги там, където им е мястото – в пикочния мехур.

Истината е, че колкото и да им се иска на търговците на хранителни добавки, детокс сокове, кремове и други продукти,

Тялото ни има отлични защитни механизми

И може да се справя с повечето токсини само. Далеч по-ефективна от рекламираните детокс програми би била следната система от стъпки:

  • Пийте много вода;
  • Не натоварвайте черния си дроб с алкохол;
  • Избягвайте лекарства, освен ако не са необходими, и спазвайте стриктно дозировките. Това важи както за синтетичните лекарства, така и за силнодействащи билкови чайове и отвари (като жълт кантарион).
  • Не замърсявайте белите си дробове, като пушите;
  • Избягвайте работни места, където има висока степен на замърсяване на въздуха (огняри, пожарникари, миньори).

Но кога се появяват пъпки във връзка с нашето хранене?

Акне вулгарис по дефиниция е бактериална инфекция. Основни причинители са пропионобактерии и стафилококи, като последните проучвания посочват все по-голяма тежест на последните.

Въпреки това състоянието има някои особености, които трябва да се вземат предвид

На първо място – хормоналният баланс. Възможно е да получите акне дори в зряла възраст, ако хормоните ви го „диктуват“. Злоупотребяващите с анаболни стероиди са в особен риск, както и ние – дамите, чиито хормони флуктуираят всеки месец като важен диригент на месечния ни цикъл.

Много жени са ми се оплаквали, че след хормонално лечение им избиват пъпки. Това не е признак на „детоксикация“ от лекарствата, а на рязка смяна на хормоналните нива.

Генетиката също играе голяма роля, като акнето се счита за автозомно – предаващо се заболяване.

По-интересни за хората, интересуващи се от детокс програми обаче, са хипотезите за т.нар. ос черва-мозък-кожа (gut-brain-skin axis). Представена за пръв път през далечната 1930 година, тя дава връзка между акне и състояние, наречено тънкочревен бактериален свръхрастеж (small intestine bacterial overgrowth – SIBO). Храненето ни може да повлияе количеството на нашата чревна флора. Затова, ако имате необяснимо акне, което по ваши наблюдения има връзка с промяна в храненето ви, добра идея би било да се посъветвате с гастроентеролог.

Цялата статия, включваща и отговор на въпроса дали акнето може да бъде признак на детокс, може да прочетете тук