Преди няколко години голям козметичен бранд ме покани на лекция, свързана със слънцезащитата и рисковете от рак на кожата. Тогава окончателно затвърдих мнението си, че предпазването от слънцето не е само за тези, които изгарят от него на плажа. Защитата от UV лъчите би трябвало да бъде ежедневна грижа на всеки човек точно така, както се грижим за зъбите си, като ги мием.

Как да се предпазим от слънцето?

 1. Избягване на слънцето
  Първият и най-логичен метод е да избягваме излагането на слънце толкова, колкото ни е възможно и особено в периода между 11 и 16ч., когато UV лъчите са най-силни. Ако имаме неотложни ангажименти навън по това време от деня, нека се опитаме те да бъдат извършвани на сянка и максимално бързо. Ако и това не е възможно, преминаваме към следващите методи, които ще ни осигурят добра защита по време на излагането ни на слънце.
 2. Подходящо облекло
  Колко от вас се замислят, че слънчевите UV лъчи всъщност преминават през дрехите ни? Чувала съм многократно от приятели, че използват слънцезащита само на лицето си или само на голите части от тялото си спрямо аутфита за деня. Но това, оказва се, не е достатъчно. Истина е, че лицето и ръцете са по-предразположени към рак на кожата от другите части на тялото, но ако сте облечени леко, нанесете лек слънцезащитен продукт и под дрехите.
 3. Изберете подходящ слънцезащитен продукт
  Изборът на подходящ слънцезащитен продукт представлява трудност за много хора. Аз лично залагам на брандове, които са се доказали в слънцепредпазването и имат кампании в тази връзка. Винаги избирам продукт с SPF 50 за лицето, а в повечето случаи и за тялото, защото кожата ми е много бяла и чувствителна. Хора с по-тъмна кожа, която по-трудно се повлиява от слънцето, съвсем спокойно могат да заложат на по-нисък фактор, но аз все пак не бих паднала под SPF 30.
  За детето залагам на бебешките продукти, а понякога и за себе си. Те са по-щадящи като цяло, а и съм убедена, че са добра защита, защото бебешката кожа се нуждае от по-специална грижа.


  Тук можете да прочетете пълната статия на Пирина Воденичарова.