Червената боровинка е може би най-популярното традиционно „лекарство“ за цистит и други уроинфекции с дългогодишна употреба по света и у нас. Инфекциите на пикочните пътища (ИПП) са най-често срещаното урологично състояние сред жените и са особено типични при младите жени (18–34) и след настъпването на менопаузата (55–64).

Защо се търси алтернативно лекарство за цистит?

Стандартното лекарство при уринарни инфекции са антибиотиците – подход, който значително увеличава риска от антибиотична резистентност. Нещо повече, широкоспектърните флуороквинолонови антибиотици може да имат сериозни странични ефекти, затова тяхната употреба при неусложнени уроинфекции е непрепоръчително.

Ето защо открай време учените търсят алтернативни методи за превенция и лечение на цистит и други инфекции на пикочните пътища. Идеята, че червената боровинка може да лекува или предотвратява ИПП циркулира от няколко десетилетия в народната медицина, като за разлика от много други подобни идеи се радва на подкрепа от научните сведения, особено що се касае до превантивния ефект на плода.

Как червената боровинка помага при уроинфекции?

Значителен обем от клинични изпитвания показват, че приемът на екстракт или сок от червена боровинка може да намали честотата на рецидивиращи и неусложнени уринарни инфекции при жени. Някои от тях сравняват ефективността на екстракт от плода с тази на ниска доза от антибиотика триметоприм и откриват сходен превантивен ефект със значително по-малко странични ефекти при пациентите, приемали червена боровинка.

В допълнение към клиничните сведения могат да бъдат приложени множество данни за трите възможни механизма, благодарение на които червената боровинка може да намали честотата и сериозността на уроинфекциите:

 • Предотвратява прикрепването на бактериите. Свойството на червената боровинка да препятства бактериалното прикрепване към лигавицата на пикочните пътища за пръв път е установено преди повече от 30 години и многократно потвърдено оттогава насам. Този механизъм се дължи основно на т.нар. проантоцианидини от А-тип, които са особено характерни за червената боровинка.
 • Оказва антимикробен ефект, подобрявайки имунната функция. Някои съединения в червената боровинка имат т.нар. редуциращ ефект и създават оптимални условия за производството на азотен оксид в урината. От своя страна азотният оксид служи като сигнал за имунната система да атакува бактериите, налични в пикочните пътища.
 • Облекчава симптомите, намалявайки възпалението. Урсоловата киселина в червените боровинки има доказано противовъзпалително действие, което допринася за облекчаване на редица от клиничните прояви на уринарните инфекции.


  Сок или екстракт от червена боровинка?

  Приемът на сок от червена боровинка за превенция на ИПП е доста добре изследван, като за съжаление най-новите научни обзори не успяват да открият статистически значим ефект. Част от причините за това могат да се търсят в сравнително ниската концентрация на активни вещества и липсата на стандартизация при много от приеманите сокове.

  Голяма част от пациентите не успяват да пият сока достатъчно редовно и/или продължително, за да има ефект, тъй като напитката е особено кисела на вкус, а подсладените ѝ варианти се характеризират с по-ниска концентрация на терапевтични съединения.

  Ето защо като цяло се приема, че капсулите с екстракт от плода са по-добрият избор при цистит и други инфекции на пикочните пътища. Това е потвърдено и в един наскорошен систематичен обзор и мета-анализ на научната литература. Неговите автори откриват, че капсули и таблетки с червена боровинка намаляват риска от ИПП наполовина, докато ефектът на сока граничи със статистическата грешка.  

  Неблагоприятните ефекти, свързани с приема на екстракт от червена боровинка са минимални. В редица от плацебо-контролираните проучвания се наблюдават повече нежелани ефекти в плацебо групата (хората, които не приемат активно вещество), отколкото в групата, приемащи червена боровинка. В много малък процент от случаите се наблюдават леки стомашно-чревни симптоми като киселини.

  Казано накратко

  В заключение можем да кажем, че екстрактът от червена боровинка е отличен избор за намаляване на риска от рецидивиращи уринарни инфекции при здрави жени, но не е дотам надежден при активна инфекция на пикочните пътища. Ефектът от един курс на прием трае поне 12 месеца, а нежеланите ефекти са малко вероятни и леки.