Болката в очите е често срещано, неприятно и обезпокоително оплакване. Добрата новина е, че тя изключително рядко вещае нещо сериозно. Още по-добрата новина е, че обичайно преминава от само себе си. Най-добрата новина е, че има надеждни средства, които ускоряват оздравителния процес. За всичко това ще си поговорим подробно по-надолу.

Очните лекари наричат очната болка офталмалгия и много се сърдят, когато я бъркаме с тяхната специалност – офталмологията. В зависимост от мястото на болезнените симптоми, офталмалгията се дели на два основни вида:

 • Окуларна или очна болка, когато симптомите се усещат на повърхността на окото. Тук обикновено се касае за дращещо, парещо или сърбящо болезнено чувство, чийто причинител най-често е външно тяло, инфекция или травма. Този тип болка е сравнително леснолечим с помощта на капки за очи и/или почивка.
 • Орбитална болка, когато симптомите се усещат вътре в самото око – това по-често са друг тип усещания като дразнене, пробождане и пулсиране. Този вид болка може да се нуждае от по-задълбочено лечение.

Болките в очите, които са съпроводени от загуба на зрение, могат да сигнализират за спешно състояние, което се нуждае от бърза намеса. Свържете се с личния си лекар или с доверен офталмолог, ако зрението ви започне да се влошава успоредно с болезнените симптоми.

Причини за очната болка

Най-типичните фактори за възникването на болка и дискомфорт по очната повърхност са:

Чуждо тяло

Известно още като „нещо в окото“, то е най-типичната причина за болезнени симптоми по повърхността на окото. Независимо дали е мигла, прашинка, остатък от грим или друга миниатюрна частица, то може да причини раздразнение, зачервяване, сълзене и болка.

Конюнктивит

„Конюнктива“ наричаме лигавицата, която покрива предната част на окото и вътрешната страна на клепача. Понякога тя се инфектира под въздействието на патоген или алерген. Въпреки че болката при конюнктивит е сравнително слаба, тя е съпроводена и с други неприятни симптоми като сърбеж, зачервяване и секрет в окото, които усилват страданията ни. Фактът, че за конюнктивита се говори още като за „розови очи“, не ни помага да гледаме на него с розови очила.

Неправилно носене на контактни лещи

Онези от вас, които си лягат с лещите или пък не полагат правилните мерки за дезинфекция, са с по-висок риск от болки в очите поради раздразнения или инфекции. 

Корнеална абразия

Това е сложният начин да кажем, че роговицата на окото ни е претърпяла нараняване, надраскване. Причините за това често са физически – може неволно да сме си бръкнали в окото или в него да е попаднало микроскопично тяло, което да е причинило нараняването. За разлика от ситуацията с външното тяло, тук промивките не дават непосредствен задоволителен ефект и трябва да се изчака до заздравяването на роговицата.

Изгаряне

В тази категория попадат всякакви химически и светлинни изгаряния, които могат да причинят сериозна болка в очите. Тези изгаряния често са дело на иританти (напр. почистващи препарати като белина, обезмаслители и др.) или интензивни светлинни източници (най-вече слънцето, но и солариуми, електрожени и др.).

Блефарит

Блефаритът е възпаление на клепачите или по-точно – възпаление на мастните жлези, разположение по протежение на клепачния ръб. Освен с болка, протича и с други неприятни симптоми като сълзене, позиви за често примигване, чувствителност към светлина и понякога – окапване или нарушения в растежа на миглите.           

Ечемик

Това е инфекция на мастна жлеза на клепача, която протича с подуване, зачервяване и болка. Нарича се още хордеолум и често се бърка с халацион – запушване на мастната жлеза, което може да изглежда подобно на ечемика, но обичайно протича безболезнено.

Причини за орбиталната болка

Обичайни фактори за възникването на болка и дискомфорт в самото око са:

Глаукома

Състояние, породено от повишено вътреочно налягане. При него болката в очите е съпроводена с гадене, главоболие и влошено зрение. Съществува и т.нар. глаукома със закрит камерен ъгъл или закритоъгълна глаукома, която се изразява в рязко покачване на вътреочното налягане. Тя представлява спешно състояние с риск от перманентна загуба на зрение, при което следва да се потърси незабавна помощ.

Оптичен неврит

Ако оптичният нерв (нервът, който свързва задната част на окото с мозъка) се възпали, това може да стане причина за орбитална болка, придружена от загуба на зрение. Възможните причини за подобно възпаление са от бактериален, вирусен или автоимунен характер.

Синузит

Инфектирането на синусите може да доведе до покачване на налягането в тях, включително и в зоната, намираща се зад очите. Това от своя страна може да доведе до болки, които се усещат като вътреочни. 

Мигрена

Ако страдате от мигрена, вероятно сте научили по трудния начин, че орбиталната болка е един от характерните ѝ странични ефекти.

Травма

Вероятно е излишно да споменаваме очевадното, но прободните травми на окото могат да причинят сериозна орбитална болка.

Ирит

Макар и не особено често срещано, възпалението на ириса може да доведе до дълбока болка в окото.

Признаци за спешност

Ако болката в очите е съпроводена със загуба на зрението, това може да е признак за спешност. Други симптоми, които може да се нуждаят от незабавна лекарска помощ, са:

 • Силна болка в очите, непозволяваща дори лек допир
 • Болка, причинена от травма или контакт с химикали и светлина
 • Болки в очите, съпроводени с болки в корема и повръщане
 • Внезапни и драстични промени в зрението

Лечение на болки в очите

Логично, лечението зависи от причината, но сред най-обичайните подходи попадат:

 • Домашно лечение или иначе казано – почивка. Взирането в екрана на електронни устройства като компютри, таблети, телефони и телевизори допълнително напряга очите и вече дори се говори за т.нар. дигитална умора или синдром на компютърното зрение. Затова при болезнени симптоми често се препоръчва да си останете вкъщи за ден-два и да прекарате колкото се може по-голяма част от това време с покрити или затворени очи.
 • Очила: ако често носите контакти лещи, можете да облекчите роговиците си за известно време, носейки очила.
 • Топли компреси: при пациентите с блефарит или ечемик прилагането на топли и влажни кърпи на болезненото място може да спомогне за по-бързото оздравяване.
 • Промивки: ако в окото ви е попаднало чуждо тяло или химикал, промийте окото си с вода или физиологичен разтвор и сложете подходящи капки, за да отстраните дразнителя и успокоите раздразнението.
 • Антибиотици: в лечението на болезнени инфекции като конюнктивит и корнеална абразия може да се използват антибактериални капки или орални антибиотици.
 • Антихистамини: когато става дума за болка, причинена от алергия, капките за очи и оралните лекарства с антихистамини могат да имат значим ефект.
 • Капки за очи: пациентите с глаукома се повлияват добре от специални капки за очи (типично съдържащи бета-блокери), които понижават вътреочното налягане. Тъй като офталмологичните бета-блокери могат да причинят сухота в окото, затова те често се придружават от т.нар. изкуствени сълзи – капки, формулирани със соли на хиалуроновата киселина и други хидратиращи агенти.
 • Кортикостероиди: при по-сериозните инфекции като оптичния неврит и ирита може да се наложи лечение с кортикостероиди.
 • Болкоуспокояващи: ако болката е нетърпима и води до нарушения в нормалния ритъм на живот, лекарят може да предпише болкоуспокояващи, които да направят периода на лечението по-поносим за пациента.
 • Хирургия: оперативната намеса е наложителна, ако зрителният орган е претърпял сериозна травма. Такива случаи са редки. Понякога при пациентите с глаукома се прибягва до лазерна хирургия за подобряване дренажа на окото.

Финални думи за превенция

Огромна част от причините за болка в очите могат да бъдат избегнати с подходящите превантивни мерки, а именно:

Носете очила

Имаме цяла статия по темата защо и как да предпазите очите си от слънцето, затова тук ще изтъкнем само очевидното – носенето на подходящите очила може да спаси зрителните ви органи от редица други физични и химични травматизиращи фактори. Дори най-обикновените слънчеви очила могат да предпазят очите ви от нараняване, но за по-високорискови дейности като работа с химикали и инструменти е добре да имате съответните защитни очила.

Внимавайте с химикалите

Дори и да не сте лаборанти, всеки ден влизате в досег с потентни химикали като почистващи и перилни препарати, пестициди, дезодоранти и др. Работете внимателно с тях, измивайте добре ръцете си след работа, а ако се случи да попаднат в очите ви – изплаквайте с хладка течаща вода и/или физиологичен разтвор.  

Контролирайте играчките

Бъдете нащрек, ако позволявате на детето си да играе с рискови предмети с остри върхове, пружини или ластици. Те могат да бъдат опасни както за детето, така и за вас, така че ако не можете да контролирате ситуацията, по-добре изчакайте момент, в който детето ви ще може да го прави.

Грижете се за контактните си лещи

Ако носите лещи, почиствайте ги редовно и старателно. Позволявайте на очите си периодична почивка, носейки очила. Сменяйте лещите си според препоръките или при появата на дискомфорт, не носете контактни лещи с изтекъл срок на годност и в никакъв случай не спете с тях.