Болките в ставите са масов проблем с много възможни причинители, но когато става дума за хронично състояние, то често се дължи на артрити. Най-разпространеният артрит е остеоартритът (дегенеративна ставна болест, остеоартроза или артроза), който се характеризира с прогресивно износване на ставите и постепенно стесняване на разстоянието между тях. Рано или късно се стига до триене на кост в кост, което води до скованост, влошена подвижност и силна ставна болка.

Рискови фактори за ставната болка

Състоянието най-често засяга ставите на коленете, ръцете, ходилата и е сравнително обичайно за раменната и тазобедрената става. То е силно зависимо от възрастта, но се свързва и с редица други управляеми и неуправляеми рискови фактори (Haq I, et al., 2003), в това число:

 • Наднормено тегло и затлъстяване
 • Уседнал начин на живот
 • Генетична предразположеност
 • Намалена костна плътност
 • Трудови злополуки
 • Битови и спортни травми
 • Женски пол

Остеоартрит: водеща причина за болки в ставите и инвалидност

Остеоартритът е водеща причина за инвалидност при хората в напреднала възраст (Laupattarakasem W, et al., 2008), а мащабното проучване Global Burden of Disease Study (Cross M, Smith E, Hoy D, et al., 2010) открива, че тежестта на мускулно-скелетните заболявания е значително по-висока от предишните естимации и отговаря за 6,8% от годините живот, съобразени с инвалидността – статистическа оценка за годините, прекарани в боледуване или отнети от преждевременна смърт.

Информацията на СЗО за хронични ревматоидни заболявания гласи, че между 10% и 18% от хората над 60-годишна възраст страдат от симптоматичен остеоартрит, като жените са по-засегнатият пол. Разпространението на дегенеративните ставни заболявания постепенно се увеличава поради общото застаряване на населението и повишаването на свързани рискови фактори като наднормено тегло и затлъстяване. Други оценки (Murphy L, et al., 2008) показват, че пожизненият риск само от остеоартрит на коляното е 44,7%, като рискът значително се увеличава при хора с предходна травма в коленната става (56,8%) и затлъстяване (67%).


Традиционни лекарства за ставни болки

Международното сдружение за изследване на остеоартрита (Osteoarthritis Research Society International) и Американската академия на ортопедичните хирурзи (American Academy of Orthopaedic Surgeons) препоръчват три основни групи лекарства за стави, засегнати от остеоартрит (McAlindon, et al., 2014; Brown, 2013). В това число попадат:

 • Орални лекарства (приемани през устата): парацетамол, дулоксетин и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС);
 • Инжекции: кортикостероиди, хиалуронови киселини;
 • Топикални кремове (за външно нанасяне в проблемната област): формулирани с нестероидни противовъзпалителни и капсаицин (лютивият химикал в лютите чушки).

Т.нар. топикални кремове са предпочитани от много пациенти и специалисти поради по-добрата им поносимост в сравнение с оралните лекарства за стави, както и удобния, неболезнен начин на приложение. Въпреки че са относително по-безопасни от оралните НСПВС, кремовете с НСПВС причиняват странични реакции и това кара до 21% от потребителите да преустановяват тяхната употреба. Най-често срещаните неблагоприятни ефекти при тях са суха кожа, зачервяване, раздразнение, изтръпване, сърбеж и, поради свойството на активните съставки да проникват в кръвообращението, стомашно-чревни оплаквания и главоболия (Makris, et al., 2008).

Нови подходи в повлияването на артритната болка

За щастие вече има алтернативни подходи, за които не са регистрирани неблагоприятни или нежелани ефекти, а сведенията за тяхната ефективност непрекъснато се увеличават. Те се базират на едно научно откритие от 70-те години на миналия век, когато американски изследователи установяват, че специален вид мишки са практически имунизирани срещу артрит. От животните е изолирано непознато дотогава мастно вещество, което през следващите години демонстрира забележителни свойства – предпазва и регенерира ставния хрущял, подпомага нормалната гъвкавост и подвижност, облекчава болката в ставите и спомага за тяхната лубрикация (Dole, 1956; Diehl, 1994; Hesslink, 2002).

Днес знаем, че това вещество принадлежи към групата т.нар. цетилирани мастни киселини или ЦМК. Те се отличават с бързо и дълбоко усвояване след нанасяне, прониквайки чак до ставната капсула, където могат да упражнят своето действие, като:

 • подобряват еластичността на синовиалната мембрана;
 • увеличават качеството и количеството на синовиалната течност;
 • понижават триенето между костите;
 • допринасят за понижаване на възпалението;
 • подобряват комфорта и обхвата на движение.

Доказана ефективност на новите кремове за болки в стави, мускули и сухожилия

Експерименталните клинични проучвания потвърждават техния ефект при конкретни състояния, свързани с болка в ставите, като остеоартрит на коляното, лакътя и китката, както и при болки в мускулите и сухожилията.

Изследване върху 40 души с остеоартрит на коляното (Kraemer, et al., 2004) открива, че крем с цетилирани мастни киселини значително подобрява функционалността в сравнение с плацебо. Само 30 минути след еднократно нанасяне пациентите докладват за осезаемо по-малко болка и скованост в коленната става. След 30-дневен период с ежедневна употреба на продукта учените отчитат значително по-голям обхват на движение, подобрена способност за изкачване и слизане по стълби, изправяне, ходене, баланс и като цяло – подобрено качество на живот.

Тези открития са надградени от последващ експеримент върху пациенти с остеоартрит на коляното, лакътя и китката (Kraemer, et al., 2005). Учените откриват, че само 1 седмица употреба на крем с ЦМК и ментол облекчава болката и води до подобрение в редица показатели за функционалност – изкачване на стълби, изправяне, баланс, сила, издръжливост и обхват на движение.

Паралелно с това същият научен колектив публикува и друго изпитване върху пациенти с остеоартрит на двете коленни стави (Kraemer, et al., 2005), при които кремът с цетилирани мастни киселини помага за намаляване на болката, подобрява стойката и стабилността в изправено положение само след 30 дни употреба.

Най-новото и най-мащабно проучване в контекста на ставните проблеми обхваща 113 пациента с остеоартрит на коляното (Ariani, et al., 2018). Установено е, че нанасянето на крем с цетилирани мастни киселини два пъти дневно в продължение на седмица води до значително облекчение на най-типичните симптоми на заболяването (болка, скованост, физическа функция), като ефективността е особено изразена при пациентите с по-напреднала форма на остеоартрит.

Съществуват доказателства (Sharan, et al., 2011), че крем с 5,6% цетилирани мастни киселини и 1,5% ментол, приложен в комбинация с физиотерапия, ефективно намалява мускулни болки и подобрява подвижността в областта на шията. Проучването е проведено сред 74 пациента с хронична болка във врата и трае 4 седмици, като през това време участниците нанасят крема в болезнената област по два пъти на ден и посещават общо 8 физиотерапевтични сесии.

Терапевтичният потенциал на ЦМК е толкова обещаващ, че постепенно започва тяхното изпитване и в контекста на спортната медицина. През 2011 година двама италиански учени (Biondi&Crispino, 2011) проверяват ефекта от добавянето на крем с цетилирани мастни киселини към стандартната физиотерапия на 60 професионални скиора, страдащи от тендинопатия (увреда и болка в сухожилията). При всички участници е регистрирано значително значително понижаване на болката и подобряване на ставната функция. При цели 35% от атлетите с лакътна тендинопатия е отчетено незабавно подобряване на симптомите, а при атлетите с ахилесова тендинопатия само четири нанасяния водят до понижаване на болката, спадане на отока и подобряване функцията на глезена.

Друго италианско изследване (Pampaloni et al., 2020) е проведено върху професионални хокеисти със спортна херния – хронична болка в слабините, най-често причинена от разтежение или разкъсване на мускули и сухожилия. В него е изпитано действието на новия крем Цетилар (Cetilar) с висока концентрация на цетилирани мастни киселини (7,5%) и ментол. Учените установяват, че добавянето на Цетилар крем към физиотерапията води до значително по-бързо възстановяване и оценяват протокола като обещаващо нехирургично лечение на спортна херния.

Цетилар крем: вече и в България

цена 25.75лв.

купи

Солидните научни доказателства за ефекта на топикалните решения с ЦМК и високата им концентрация в Cetilar бяха определящи за нашето решение да лансираме продукта на българския пазар, представяйки на него едно иновативно решение в борбата с артрита, битовите и спортни травми.

Ако искате да опитате един нов и щадящ подход за справяне с болката в ставите, мускулите и сухожилията, Цетилар крем е продуктът, зад който заставаме не само като лекари и фармацевти, но и като хора, които се стремят да полагат възможно най-добрата грижа за тялото си.