Преди да отговорим на често задаваните въпроси относно ефективните билки при менопауза и „най-добрата добавка“ при менопауза, е редно да си поговорим накратко за въпросното състояние и конвенционалните методи за адресиране на симптомите му.

Менопаузата: причини и симптоми

Менопаузата е неминуема фаза от живота на жената, която се характеризира с намалено отделяне на женски полови хормони (естрогени) и свързаните с него оплаквания. Невровегетативните симптоми на менопаузата включват топли вълни, изпотяване, главоболие, световъртеж, безсъние. Невропсихичните се изразяват в депресия, раздразнителност, безпокойство, проблеми с паметта и концентрацията.

Установено е, че пониженото ниво на естрогени значително повишава риска от остеопороза, нарушения в метаболизъма на мазнините, сърдечно-съдови заболявания, вагинална сухота, косопад, чупливи нокти, суха кожa и т.н. Тези рискове оправдават и приложението на различни терапии, която целят възстановяването на хормоналния баланс в организма.

Конвенционалният подход: хормонозаместителна терапия

Хормонозаместителната терапия е с доказана ефективност за облекчаването на повечето оплаквания при менопауза, в това число топли вълни, замаяност, болки в ставите, раздразнителност и вагинална сухота. Тя също така може да допринесе за превенцията на остеопороза. Някои видове ХЗТ обаче се свързват с увеличен риск от рак на гърдата и тромбоза (кръвни съсиреци) при някои жени.

Алтернативата: фитоестрогени

Приемът на фитоестрогени е често предпочитана натурална алтернатива на класическото хормонално лечение, защото оказва благоприятен ефект върху менопаузалните симптоми, без да предизвиква нежелани реакции.

Фитоестрогените са вещества, които са естествено присъщи за някои растения. Те имат подобна на собствения ни естроген химична структура и са в състояние да се свързват със същите рецептори. Те обаче се държат по различен начин от човешкия естроген, като това зависи от цялостната хормонална среда в тялото (напр. дали жената е в репродуктивните си години и има по-високи нива на естроген, или е в постменопауза с по-ниски нива на естроген). От значение за биологичния им ефект е и това как се свързват с естрогеновия рецептор и по-специално към кой естрогенен рецептор се свързват.

Естрогеноподобни субстанции се съдържат в над 300 растителни вида, но сравнително малка част от тях попадат в хранителния режим на човека и са значими за него. Фитоестрогените могат да бъдат класифицирани в пет основни групи:

  • изофлавони (генистеин, дайдзеин, налични в соята и други бобови растения)
  • стилбеноиди (ресвератрол, присъщ за японската фалопия и люспите на гроздето)
  • лигнани (секоизоларицирезинол диглюкозид, наличен в лененото семе и зърнените храни)
  • флавоноиди (8-пренил нарингенин, лигустилид, в ангелика, хмел, кудзу,)
  • куместани (кълнове от люцерна и детелина, бобови растения, соеви кълнове).

Всички ключови билки за менопауза на едно място

Фемовита Форте Ден и Нощ е научноформулирана натурална добавка, която съдържа всички групи фитоестрогени, така че да се справи с всички нервно-психически и нервно-вегетативни симптоми по време на менопаузата през цялото денонощие. Продуктът спомага за увеличаване на костната плътност, подпомага доброто функциониране на сърдечно-съдовата и имунната системи, оказва благоприятен ефект върху липидния метаболизъм и състоянието на кожата.

Фемовита Форте Ден и Нощ е разделена на две части: Фемовита Форте Ден и Фемовита Форте Нощ, за да покрие специфичните нужди на женския организъм по време на менопауза 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Фемовита Форте Ден

Фемовита Форте Ден е с оптимална концентрация на 4 фитоестрогена, които да подпомогнат овладяването на най-честите нервно-вегетативни и нервно-психични симптоми през деня – горещи вълни, главоболие, депресия, раздразнителност, затруднена концентрация и др. Тяхната комбинация с натурален калций и витамин D спомага за нормализиране на костната маса и повишаване и повишаване на костната здравина.

Добавените към фитоестрогените бамбукови фибри и полизахариди от гъби рейши оказват благоприятно влияние върху сърдечно­-съдовата система, тъй като подобряват липидния профил (намаляват „лошия“ холестерол и триглицеридите и увеличават „добрия“ холестерол), повлияват положително кръвното налягане, спомагат за намаляване на теглото и подобряват структурата на кожата.

Соеви изофлавони

Научните сведения за соевите изофлавони показват, че с тяхна помощ се повлияват редица невро-вегетативни симптоми на менопаузата, особено горещите вълни. Те оказват благоприятно въздействие върху костната плътност и имат изразен антиатеросклеротичен и кардиопротективен ефект заради свойството си да понижават нивата на окислен „лош“ холестерол (LDL).

Японска фалопия

Екстрактът от японска фалопия има кардиопротективни, антиоксидантни, невропротективни, противовъзпалителни, антидислипидемични и антидиабетични ефекти. Той е източник на ресвератрол, който значително положително повлиява настроението и костното здраве.

Бамбук

Бамбуковите фибри съдържат над 95% влакнини, които са важни за чревната перисталтика и баланса на чревната флора. Бамбукът е и един от най-богатите естествени източници на силиций, който може да спомогне за подобряване еластичността на кожата в качеството си на основен компонент на кожния колаген.

Кудзу

Екстрактът от корен на кудзу способства контрола на телесното тегло и подобрява метаболизма на глюкозата. Контролирайки натрупването на телесно тегло, той намалява отлагането на мазнини в черния дроб и нивата на липидите в кръвта. Установено е, че подобрява когнитивните функции при жени в менопауза.

Ленено семе

Екстрактът от ленено семе има по-потентни антиоксидантни свойства от витамин Е. Оказва положително въздействие върху нивата на холестерола и подобрява инсулиновата чувствителност. Лигнаните в него потискат активността на ензима ароматаза, като по този начин могат да имат превантивен ефект по отношение на рак на гърдата.

Гъби рейши

Рейши гъбите са богати на полизахариди, които проявяват широк спектър от противовъзпалителни, хипогликемични и имуностимулиращи ефекти.

Витамин D

Витамин D се използва в комбинация с източници на калций като допълнение към терапиите за остеопороза при жени в постменопауза с ниска костна плътност и висок риск от фрактури. Това са две от основните хранителни добавки, препоръчвани за жени над средна възраст.

Фолиева киселина

Фолиевата киселина облекчава безпокойството и раздразнителността. Нейният прием се препоръчва за предотвратяване симптоми на депресия при жени в менопауза. Ефективна е за намаляване на тежестта, продължителността и честотата на горещите вълни по време на менопаузата.

Фемовита Форте Нощ

Фемовита Форте Нощ съдържа 2 групи фитоестрогени и комбинация от растителни активни вещества (алкалоиди, флавоноиди), които спомагат за намаляване на нощните изпотявания, раздразнителността и безпокойството, подпомагат заспиването, намаляват нощното събуждане и способстват за спокоен и здравословен сън.

Маточина

Екстрактът от маточина намалява проявите на тревожност, подобрява симптомите, свързани с безпокойството и намалява безсънието.

Пасифлора

Екстрактът от пасифлора облекчава леките симптоми на психичен стрес и също значимо подпомага съня.

Хмел

Екстрактът от хмел е концентриран източник на фитоестрогена 8-пренилнарингенин, считан за най-мощния открит досега фитоестроген. Освен че облекчава симптомите на менопауза, той противодейства на повишаването на телесното тегло, подобрява инсулиновата резистентност и глюкозния толеранс.

8-пренилнарингенин оказва по-благоприятно влияние върху костната структура в сравнение с други фитоестрогени, тъй като се свързва преференциално с алфа-рецептори на естрогена, които са преобладаващи в костната тъкан. Редовният му прием е свързан с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания.

Ангелика

Екстрактът от корен на ангелика повлиява серотониновите рецептори и по този начин подобрява симптомите на настроението, поведението и горещите вълни при жени в менопауза.

Калифорнийски мак

Екстрактът от калифорнийски мак облекчава симптоми на психически стрес и има лек седативен ефект, насърчаващи съня.

Витамин В6

Витамин В6 участва в превръщането на аминокиселината триптофан в серотонин, който регулира нивата на мелатонин. Когато няма достатъчно количество витамин В6, метаболизмът на триптофан в организма може да бъде нарушен, което води до нарушения в съня и безсъние.

Какво да пия при менопауза?

Когато става дума за билки, повечето хора правят неволна асоциация с т.нар. народни рецепти. Затова е важно да кажем, че ефективността на изброените по-горе растения е изпитана не само от народния опит, но и от научния метод. За целта от тези растения се извличат екстракти, стандартизирани за концентрация на терапевтични субстанции (в случая фитоестрогени). Тези екстракти се прилагат в контролирана среда в точно определени дози, които впоследствие да бъдат потвърдени или отхвърлени като клинично ефективни. Само така се гарантира възпроизводимост на наблюдаваното действие в реалния живот, както и безопасност от предозиране или приемане на нежелани субстанции.

Ето защо ви препоръчваме да избягвате употребата на отвари и извлеци от сушени билки, при които съдържанието на активни вещества винаги варира, а понякога е минимално. Нещо повече, тези билки често пъти са „замърсени“ поради волното или неволното им смесване с растения, чиито ефект е нежелан или дори опасен.

Фемовита Ден и Нощ е базирана на стандартизирани екстракти от билки с доказано действие върху симптомите и рисковете, свързани с менопаузата. Това означава, че с всяка капсула Фемовита вие приемате точното количество биологично активни съставки, за които науката е установила, че могат да облекчат вашите оплаквания и да ви помогнат да преминете неусетно през менопаузата.

Ако се колебаете в избора си, нашата препоръка е да разговаряте с лекаря си, който може да ви окаже незаменима подкрепа в откриването на правилния подход или комбинация от подходи за справяне със симптомите на менопаузата.