Много добре познавате онова зомби, в което се превръщате след безсънна нощ. Всички се превръщаме в него. Дори една нощ на безсъние може коренно да промени биологията ни до състояние, в което мислим по-бавно, нямаме енергия и мотивация за каквото и да е, но за сметка на това гладът и раздразнителността ни бележат рекордни висоти.   

Медицинските специалисти я наричат „сънна депривация“, а биостатистиците са оценили, че тя засяга до една трета от представителите на развития свят, помитайки все повече жертви с всяка следваща година. И тук не говорим единствено за съкратена продължителност на съня. Тук визираме и всички онези неща, които ни пречат да заспиваме бързо или ни будят нощно време, или пък нарушават структурата на съня ни, така че важни негови фази са много по-краткотрайни или направо липсват. 

Какво ни лишава от сън?

Множество фактори могат да причинят или да допринесат за сънна депривация, в това число недобра хигиена на съня, начин на живот, служебни задължения, нарушения на съня и други медицински състояния. Примерите са ви известни от личен опит: гледане на филми до късно, нереално кратки срокове за критично важни проекти, работа на нечовешки смени, здравни проблеми като сънна апнея, болка, депресия, паник атаки или други прояви на тревожност.

Да не забравяме, че скоро ни предстои и поредното преминаване към лятното часово време – спорна традиция, която хвърля гаечен ключ в крехките механизми на биологичния ни часовник и може да доведе до трайно разстройване на неговия ритъм, постоянно влошено качество на сън, както и всички дългосрочни негативни последици от това…

Дългосрочни негативни последици от безсънието

Да, ако еднократното лишаване от сън ни прави генерално кисели, разсеяни и нетърпими на следващия ден, то системното безсъние може да доведе до значително по-страшни резултати. Сънят играе фундаментална роля за правилното функциониране на почти всички системи в тялото, така че упоритото лишаване от него повишава рисковете както за умственото, така и за телесното здраве:

  • Сърдечно-съдови болести: проучванията откриват силна връзка между хроничния дефицит на сън и редица проблеми като високо кръвно, коронарна болест на сърцето, инфаркти и инсулти.
  • Диабет: недостатъчният сън нарушава способността на тялото да регулира кръвната захар и по този начин повишава риска от метаболитни заболявания.
  • Затлъстяване: недоспалите хора консумират значително повече калории и въглехидрати, което е само един от множеството начини, по които сънят влияе на теглото ни.
  • Имунен дефицит: лошият сън води до влошена имунна функция, включително и влошен имунен отговор към ваксиниране, а това ни прави по-податливи на различни зарази.
  • Хормонални дисбаланси: сънят участва в производството и регулацията на много хормони, а лишаването от него се свързва с редица ендокринни нарушения.
  • Болка: лишените от сън хора са по-застрашени от болкови състояния и усещането, че болката им се обостря. Болката пък може да доведе до задълбочаване на проблемите със съня, водейки до порочен цикъл от влошаваща се болка и влошаващ се сън.
  • Психични разстройства: сънят и психичното здраве са сложно преплетени и недобрият сън крие по-висок риск от състояния като депресия, тревожност и биполярно разстройство.

Как да подобрим съня си

Ако чувствате, че сънят ви търпи подобрение, първата стъпка е да се погрижите за неговата хигиена чрез ограничаване на кофеиновите напитки след обяд, фиксиране на постоянни часове за заспиване и събуждане, спазване на ритуал, в който преустановявате употребата на електронни устройства и си обличате удобната пижама поне половин час преди лягане, проектиране на тъмна и хладна спалня, в която не практикувате нищо друго, освен сън и може би – секс.

Сънят е силно зависим от действието на хормона мелатонин и редица проучвания показват, че допълнителният му прием може да подобри редица аспекти на съня, особено тези, които са свързани с нарушения в биологичния (циркадиен) ритъм или са белязани от трудно заспиване.

Опитът на нашите потребители и колеги потвърждава това. През последните години получаваме множество отлични отзиви от клиенти и лекари за действието на спрея за сън Сомни Екс. Иновативно формулиран като фина емулсия за подезично приложение, той позволява прецизно дозиране според нуждата и осигурява до 4 пъти по-силен и до 3 пъти по-бърз ефект.

Неговото усвояване започва директно в устната кухина, като по този начин се избягва преминаването му през черния дроб и той директно достига нервните центрове, отговорни за съня. Така усвояването активната му съставка започва още през първите 5 минути след приема и се постига до 4 пъти по-висока концентрация в сравнение с традиционните капсулни форми за прием на мелатонин.

Направете услуга на съня си и поръчайте своя Сомни Екс на специална цена и с бърза доставка още сега!