Най-честите инфекции на женската полова система са вагиналните, известни под названието „вагинити“. Причините за възникването им могат да са много и най-различни, но най-често срещаните причинители са бактериите и гъбичките. И макар доста неприятни, предизвикващи бурни емоции или просто тих смут, повечето пъти биват бързо излекувани! 

За да бъде диагностициран причинителят правилно, е необходима консултация със лекар-специалист, но докато чакате да дойде вашият час, ще се опитаме да хвърлим малко светлина върху най-честите неприятности в интимната област.

Нормално е вагината да отделя секрет. По време на менструалния цикъл той може да варира като количество и консистенция – от дискретен и сравнително гъст до по-обилен и воднист, но това е в рамките на обичайното. По този начин вагината се „самопочиства“ и самоподдържа. 

Когато, обаче, усетите:

  • Необичайна промяна в цвета, миризмата и/или консистенцията на секрета
  • Сърбеж, парене, подуване или друго неприятно усещане в интимната област
  • Парене или болка при уриниране
  • Дискомфорт при сексуален акт

… е редно да извършите консултация със специалист, защото очевидно нещо не е наред!

Както уточнихме преди малко, най-често проблемите идват от бактериална или гъбична инфекция, а понякога даже и двете наведнъж. Но как да ги различите? Този въпрос понякога тормози дори и специалистите. 

Когато във влагалището настъпи „дисбактериоза“, т.е. промяна в съдържанието и нормалния растеж на млечно-киселите бактерии, тя става по-податлива и на двата типа инфекции. 

За бактериалните вагинити е доста характерен по-обилният и сивкав влагалищен „флуор“, както и специфичната неприятна миризма, която някои хора описват като мирис на „развалена риба“. Това, разбира се, се съпътства и от някои от другите симптоми, които бяха изброени по-горе. Най-често тези неприятности ги създава Gardnerela vaginalis, която дори и част от вагиналната флора при здрави жени, подмолно чака лактобацилите да бъдат компрометирани, за да се размножи и създаде проблеми. 

Мигрирането на бактерии от чревната флора в интимната област също е нерядко срещан феномен, особено при неспазване на някои основни хигиенни норми. Те доста често водят и до възпалителни заболявания на уретрата и пикочния мехур, особено в летните месеци, когато циститите са в своя апогей.

Вагиналните кандидози, от друга страна, се отличават със своя специфичен секрет – бял като пресечено мляко, обикновено без специфична миризма (по която може да се съди и за насложена и бактериална инфекция). При по-сериозните случаи секретът може да формира струпвания, подобни на налепи. Те са придружени и от другите оплаквания като сърбеж, парене, дискомфорт и т.н.

Най-честият отговорник за гъбичната инвазия е Candida albicans, а причината за инфекцията може да е най-различна – от употреба на антибиотици, през некачествено бельо, до хормонални изменения и още много други…