Бабини зъби (Tribulus terrestris) е дребно растение, което може да бъде срещнато из дивата природа на повечето континенти, включително Европа, Америка, Азия и Африка. Както плодът, така и коренът му са се използвали с лечебни цели в традиционната китайска медицина и индийската аюрведична медицина. Може би най-популярното му приложение е това на афродизиак.

Сред научно доказаните свойства са способността на корена да подобрява сексуална функция, а плодовете демонстрират протективен потенциал по отношение на някои органи. Бабини зъби съдържа химикали, които могат да повишат нивата на определени хормони, но засега ефектът му върху тестостерона остава непотвърден.

Най-добрият начин за прием на билката е под формата на стандартизиран екстракт за осигуряването на около 1000 мг сапонини от трибулус дневно.

Какво представлява трибулус терестрис?

Tribulus terrestris е едногодишно тревисто растение, което е широко разпространено по света и вирее дори в особено сухи климати, където повечето други видове загиват.

Често се възприема като вреден плевел заради инвазивния му характер, но и заради покрития с шипове плод, който с лекота уврежда различни повърхности като ходила на хора и животни, подметки, велосипедни гуми и др.

Приложението му в традиционните световни медицини е привидно универсално и варира от проблеми с очите, отоци, стомашни проблеми, през сексуални и уринарни смущения, та чак до сърдечно-съдови и метаболитни заболявания, възпаления и хронична болка. 

За какво помага бабини зъби: ползи, (не)доказани от науката

Дрес употребата на бабини зъби остава сравнително широка, но най-много и убедителни сведения има по отношение на ефектите ѝ в сферата на сексуалното здраве.

Основателно се оказва традиционното ѝ приложение като афродизиак – редица изпитвания откриват, че екстрактът от трибулус терестрис подобрява сексуалния апетит и удовлетворение и облекчава симптомите на еректилна дисфункция при мъже. Освен това бабини зъби повишава либидото при жени със сексуална дисфункция и понижено сексуално желание.

Важно е да подчертаем, че ключовата дума около тези ефекти е „дисфункция“. Иначе казано, ползите от трибулус са най-изразени при хора с понижена сексуална функция и настъпването на свръхефект от нейната употреба е малко вероятно.

Ако всичко на интимния фронт при вас е нормално, но въпреки това държите да стимулирате желанието и/или представянето си отвъд този предел, ще трябва да потърсите помощ от друг тип продукти, които обикновено са нелегални или в най-добрия случай се предлагат по лекарско предписание.

Някои проучвания показват, че употребата на бабини зъби допринася за понижаване на високо кръвно налягане и висок холестерол, както и за намаляване нивата на кръвна захар при пациенти с диабет. Трябва да се има предвид обаче, че обемът на клиничните сведения в това направление е ограничен и все още е рано да си правим категорични заключения.

Обезсърчаващи са данните относно ефекта на трибулус върху нивата на тестостерон въпреки първоначалните очаквания, че билката въздейства върху сексуалната функция именно чрез стимулиране на „мъжкия“ полов хормон. Затова и не се наблюдават ползи от приема ѝ и върху атлетическото представяне. Засега няма качествени сведения, които да потвърждават легендите, че бабини зъби могат да ни направят по-силни, мускулести, бързи или издръжливи. 

Как работи билката бабини зъби?

Механизмът зад действието на Tribulus terrestris не е напълно изяснен, но се счита, че благоприятното му влияние върху сексуалната функция се дължи на отпускане на гладката мускулатура на пениса, повишено налягане в пещеристите тела и подобрено кръвообращение.

Тези ефекти изглежда са провокирани от повишеното отделяне на азотен оксид от ендотела на кръвоносните съдове – молекулата, върху която почти всички популярни продукти за подобряване на еректилната функция въздействат по един или друг начин.

Също така е установено, че бабини зъби е богата на вещества с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които се изразяват в неутрализиране на свободните радикали, повишаване активността на супероксид дисмутаза (ключов ензим в ензимната антиоксидантна система на тялото) и потискане производството на възпалителни цитокини, в това число TNF-????, IL-6, и IL-10.

Как е най-добре да се приемат бабини зъби: таблетки, тинктура или чай?

В трибулус са идентифицирани над 70 активни съединения, като може би най-важните от тях са стероидните сапонини, съдържащи се в корена и плода на растението. Те изглежда са отговорни за болшинството от антиоксидантните, противовъзпалителни, антибактериални и анти-ейджинг свойства на билката.

Това е важно, тъй като концентрацията на тези вещества широко варира от растение до растение и зависи от редица фактори като географски произход, климатични условия и др. Иначе казано, купувайки сушена билка бабини зъби за направата на тинктура или чай, вие нямате представа какво е нейното съдържание на сапонини и също така трудно можете да контролирате извличането на въпросните съединения в домашни условия за постигането на клинично значим ефект.

В качествените таблетки, капсули и други продукти с екстракт от трибулус терестрис, концентрацията на сапонини е стандартизирана и вие сте наясно точно колко от тях се съдържат в дневната доза от формулата. Това ви помага не само да направите своя избор в аптеката по-лесно, но и да приемате продукта съгласно доказано работещите според проучванията дозировки.

В клиничните изпитвания трибулус най-често се прилага на капсули през устата и е ефективен в дневни дози от 700–1500 мг. Ако искате да индивидуализирате дозата спрямо теглото си, това са 10–20 мг сапонини на килограм телесно тегло.

Фармацевтичните продукти съдържат информация за процента сапонини в екстракта от бабини зъби, който съдържат. Обичайната концентрация е между 45–60% сапонини, като тук може би е важно да ви обърнем внимание, че колкото по-висока е концентрацията, толкова по-потентен е продуктът и съответно може да бъде ефективен в по-ниски дози (напр. 1 спрямо 3 капсули дневно).  

Какви са страничните ефекти, противопоказанията и взаимодействията?

Клиничните изпитвания с бабини зъби в дози от 700 до 1500 мг сапонини дневно обикновено не откриват каквито и да е странични ефекти за период до 3 месеца. Много редки са случаите на болки в корема, чревни крампи и диария.

Към момента няма осъществени токсикологични изпитвания на билката сред хора, но такива са правени с гризачи и дори големи дози от 500 мг на килограм телесно тегло (чиито човешки еквивалент е около 80 мг/кг) в продължение на 4 седмици не причиняват токсични ефекти.

Това не означава, че директната консумация на растението е безопасна. Публикувани са клинични случаи, описващи сериозни белодробни проблеми вследствие поглъщането на неговия плод.

Възможно е приемът на екстракт от трибулус по време на бременност да не е безопасен. Липсват клинични данни, но проучванията с животни подсказват, че билката може да засегне развитието на плода. Засега няма достатъчно сведения за безопасността на приема ѝ при кърмене.  

Бабини зъби вероятно повлиява нивата на кръвна захар и кръвно налягане, затова обикновено се съветва приемът ѝ да бъде преустановен 2 седмици преди хирургия.

Относно взаимодействията, консултирайте се с лекаря си, ако приемате някое от следните лекарства:

  • Литий. Бабини зъби може да има известен диуретичен ефект и да ускори темпа на елиминиране на лития от организма, което може да намали ефективността на лекарството или да доведе до нежелани ефекти. Затова може да се наложи лекарят да промени дозата на лития.
  • Антидиабетични средства. Трибулус вероятно намалява кръвната захар и приемът му успоредно с лекарства за диабет може да доведе до опасни спадове в серумната глюкоза. Потърсете съвет от лекаря си и следете кръвната си захар по-стриктно.
  • Антихипертензиви. Трибулус може да взаимодейства с лекарствата за високо кръвно поради сходния си ефект. Консултирайте приема му с лекаря си и измервайте кръвното си налягане по-редовно.