Що за екзема е атопичният дерматит?

Атопичният дерматит (АД) е най-разпространеният вид екзема, засягащ до 20% от децата и до 3% от възрастните. Епидемиологичните сведения показват, че честотата на състоянието се е увеличила 2­–3-кратно през последните десетилетия в модерните общества.

Показателен е и фактът, че децата в западното полукълбо за значително по-засегнати от атопичен дерматит в сравнение с тези в източното.  Състоянието е хронично и периодично може да затихва и да се обостря, като често е съпътствано от други видове екзема, алергичен ринит, алергичен конюнктивит и астма.

При пациентите с атопичен дерматит се наблюдава свръхактивност на имунната система, причините за която са комплексни и все още не са напълно изяснени от науката. Тази свръхактивност води до възпаление, което уврежда кожната бариера, оставяйки я суха и склонна към сърбежи и обриви, които имат червеникав оттенък при хората със светла кожа и лилав, кафеникав или сивкав оттенък при хората с по-тъмна пигментация.

Проучванията от последните години откриват мутация на гена, отговорен за производството на филагрин при някои пациенти с екзема и най-вече – с атопичен дерматит. Филагринът е вид протеин, който участва в поддържането на бариерната функция на кожата, а без него обвивката ни е значително по-податлива на изсушаване и по-гостоприемна към вируси и бактерии. Това е и причината, поради която кожата на много хора с атопичен дерматит е толкова суха и податлива към инфекции.

За АД все още няма лекарство, но съществуват лечения и мерки за самопомощ, които могат да успокоят сърбежа и да намалят последващите епизоди. В това число попадат избягване на агресивни измиващи средства, редовно овлажняване на кожата, както и прилагането на медицински мази и кремове за екзема.

Кой боледува от атопичен дерматит и защо?

Атопичният дерматит типично се проявява в детска възраст, най-често в първите 6 месеца след раждането. Ако страдате от екзема, най-вероятно е тя да е от този вид. Характерното при атопичния дерматит е, че на моменти симптомите му затихват, а в други се обострят. Тези моменти на затихване могат да продължат до няколко години. При някои деца състоянието може да отшуми със съзряването, докато други го пренасят във възрастните си години.

Този вид екзема нерядко прераства в други две алергични състояния – астмата и алергичния ринит. В тази връзка е въведено понятието „атопичен марш“ – прогресивното развитие на атопични състояния, започващо с атопичен дерматит и понякога хранителни алергии и последващата поява на целогодишен алергичен ринит или сенна хрема.

Установено е, че пациентите с астма, алергичен ринит и алергичен конюнктивит и роднините на такива пациенти са със значително по-висок риск от АД. Други рискови фактори са прекарани инфекции на майката по време на бременността, прекомерно излагане на алергени (замърсители от околната среда, тютюнев дим), както и високият социалноикономически статус. Предполага се, че при някои деца екземата може да е отчасти причинена от хранителни алергии.

Какви са симптомите на атопичната екзема?

Водещият симптом на атопичния дерматит е сърбежът, като проучванията откриват, че над 85% от боледуващите изпитват тази форма на дискомфорт в ежедневието си. Чувствителната или болезнена кожа, както и безсънието, произтичащи от сърбежа, също са особено разпространени.

Хората с атопична екзема често имат обриви по тялото, които могат да сълзят и кървят при разчесване, правейки кожата още по-податлива на инфекции. На места кожата може да стане суха, и лющеща се, като непрекъснатото чесане може да причини нейното загрубяване и удебеляване – процес, наричан от специалистите лихенификация.

Характерна за този тип екзема е появата на червени или сиво-кафяви петна, особено по дланите, стъпалата, глезените, китките, шията, горната част на гърдите, клепачите, сгъвките на лактите и коленете, а при деца – по лицето и скалпа.

При атопичния дерматит често е наличен един порочен цикъл от сърбеж, чесане, последвано от още по-силен сърбеж и ожесточено чесане, който допълнително провокира имунната система и задълбочава увреждането на кожната бариера. Въпреки че много хора, включително и лекари, говорят за екземата просто като за „обрив“, тя може да има драматично отражение върху качеството на живот на пациента и близките му.

Силният и натрапчив сърбеж при АД може сериозно да затрудни концентрацията на човек, нарушенията в съня буквално да съсипят работоспособността и здравето му, а предпазните мерки и лечението да му отнемат значително време, енергия и финансови средства.

Можем ли да предотвратим обострянето на тези симптоми?

Спазването на следните съвети може да допринесе за предотвратяване епизодите на екзема и да намали изсушаващия ефект на миенето и къпането:

 • Овлажнявайте кожата си поне два пъти дневно. Изберете продукт или комбинация от продукти, които работят добре за вас, познавайки разликата между овлажнители и хидратанти. Повече по темата можете да научите от статията ни за хидратацията и овлажняването в козметиката. Някои специалисти твърдят, че вазелинът може да предотврати развитието на атопичен дерматит при бебета.
 • Познавайте тригерите, които обострят състоянието ви. Част от тях могат да включват пот, стрес, продукти за лична хигиена, почистващи препарати, прах и полени. Намалете излагането си на тях, доколкото е възможно.
 • При бебетата и децата с атопичен дерматит е възможно да възникват епизоди след консумацията на определени храни, в т.ч. яйца, мляко, соя и пшеница. Разговаряйте с педиатъра си, който може да ви съдейства за установяването на потенциални хранителни алергии.
 • Ограничете времетраенето на къпането до 10–15 минути и използвайте по-скоро хладка до топла, отколкото гореща вода.
 • Използвайте неутрални сапуни за чувствителна кожа и избягвайте парфюмирани и антибактериални средства за лична хигиена, тъй като те в по-голяма степен изсушават кожата.
 • Подсушавайте се внимателно, използвайки мека кърпа и потупващи движения. Нанасяйте овлажняващ продукт, докато кожата ви е все още влажна.

Кога да посетим лекар?

Обезателно посетете лекар, ако вие или детето ви:

 • Изпитвате дискомфорт до степен, в която не можете да спите или функционирате нормално.
 • Страдате от кожна инфекция с индикации като червени рески, загнояване, жълти крусти.
 • Продължавате да изпитвате тежки симптоми, независимо от предприетите в домашни условия мерки.

Потърсете незабавна лекарска помощ, ако обривът на детето ви изглежда инфектиран или е съпроводен от треска.

Как се диагностицира състоянието?

Тъй като към момента няма сигурно лабораторно изследване за диагностициране на атопичния дерматит, диагнозата се определя преди всичко въз основа на клиничен преглед. За целта лекарят прави оглед на кожата и задава въпроси относно личната и семейна история на атопия, включително астма, алергичен ринит, алергичен конюнктивит, екземи.

За изключването на други кожни заболявания и идентифицирането на придружаващи състояния може да се приложат и т.нар. пач (patch) или кожни алергологични тестове.

Ако подозирате, че симптомите ви може да са свързани или да се обострят от конкретна храна, обезателно споделете това с лекаря си, за да може да се потърсят и евентуални хранителни алергии.

Какви са възможните усложнения при екзема?

Усложненията при атопична екзема може да включват:

 • Астма и алергичен ринит. Екземата често предшества тези състояния, като над 50% от децата и бебетата с атопичен дерматит развиват астма и сенна хрема преди 13-годишна възраст.
 • Хронично сърбяща и загрубяла кожа. Т.нар. невродерматит (лихен симплекс хроникус) започва като участък от сърбяща кожа, прогресивно влошаваща се под въздействието на непрекъснато чесане, което може да прерасне в навик. С времето може да се стигне до видоизменяне на кожата – обезцветяване, удебеляване и загрубяване.
 • Кожни инфекции. Повторяемото разчесване може да доведе до разраняване на кожата, което увеличава риска от проникване на бактерии и вируси и последващото ѝ инфектиране.
 • Иритативен дерматит на ръцете. Особено засегнати са лица, чиято работа е свързана с непрекъснато мокрене на ръцете и незащитено боравене с агресивни сапуни, почистващи препарати и дезинфектанти.
 • Алергичен контактен дерматит. Често придружаващо заболяване при пациентите с атопичен дерматит.
 • Разстроен сън. Порочният кръг сърбеж-разчесване може сериозно да влоши продължителността и качеството на съня.

Има ли лек за атопичен дерматит?

Лек за атопичен дерматит все още няма и това превръща лечението в сериозно предизвикателство, базирано на проби и грешки в продължение на месеци и дори години. Понякога се случва успешни лечения да спрат да действат и да се стигне до завръщане на симптомите.

За щастие разбирането ни за заболяването се подобрява с времето и науката открива все по-ефективни методи за борба с атопичната екзема. Най-важният фактор в нейното лечение според специалистите е ранното ѝ разпознаване и своевременното вземане на терапевтични мерки – първоначално под формата на домашно лечение, а ако те се окажат неефективни, едно или повече от следните.

Лекарства

 • Кортикостероидни кремове за екзема по лекарско предписание, които контролират сърбежа и възстановяват кожата. Тези продукти обичайно се нанасят след овлажняващ козметичен продукт съгласно инструкциите на листовката. Прекомерната им употреба е свързана с някои странични ефекти като изтъняване на кожата.
 • Кремове с калциневринови инхибитори (такролимус и пимекролимус), които нормализират имунния отговор, облекчавайки възпалението и сърбежа. Отново се нанасят върху овлажнена кожа, като особеното при тях е, че след това трябва да се избягва излагането на силна слънчева светлина.
 • Антибиотици. Предписването им се налага единствено при наличието на бактериална инфекция и отворено нараняване на кожата. Възможно е да ви бъдат назначени както антибиотичен крем, така и кратък курс с орални антибиотици за потискането на инфекцията.
 • Противовъзпалителни лекарства за перорален прием. При някои по-тежки случаи се налага прием на орални кортикостероиди като преднизон. Този тип лекарства са много ефективни, но са противопоказани за дългосрочен прием поради наличието на риск от сериозни странични ефекти.
 • Нови решения за лечение на умерен до тежък АД. Европейската агенция по лекарствата наскоро одобри препарат с моноклонални антитела за подкожни инжекции, съдържащ активната съставка дупилумаб. Лекарството се използва за лечение на пациенти от 6-годишна възраст с умерен до тежък атопичен дерматит, когато другите лечения не са достатъчни или подходящи. Предвид новостта на този препарат, сведенията за неговата ефективност са сравнително ограничени, а цената му все още е непосилна за голяма част от пациентите.

Терапии

 • Мокри превръзки. Ефективен и интензивен терапевтичен подход при тежък атопичен дерматит е превързването на засегнатата зона с мокри превръзки, съдържащи локални кортикостероиди. Понякога се прилага в болнична среда, особено при пациенти, при които е засегната по-голяма площ от кожата, тъй като поставянето и смяната на превръзките е трудоемко и изисква експертна помощ.
 • Светлинна терапия. Използва се при пациенти, които не се подобряват от локално лечение или се влошават скоро след лечение. Най-простата модалност на фототерапия включва излагането на кожата на дозирани количества естествена светлина. Съществуват и форми с излагане на UVA и UVB лъчи самостоятелно или в комбинация с лекарства. Макар и ефективна, дългосрочната фототерапия носи същите рискове както и прекомерното излагане на слънце, в т.ч. стареене на кожата и увеличен риск от рак на кожата. Ето защо нейната употреба при деца и бебета с атопичен дерматит е непрепоръчителна.
 • Психотерапия. Разговорите със специалист нямат директен ефект върху атопичната екзема, но могат да помогнат на засегнатите пациенти да живеят по-леко със състоянието.
 • Техники за релаксация, промяна на поведението и биофийдбек. Тези подходи целят намаляване на съзнателното и несъзнателно разчесване на сърбящата кожа.

Как се лекува атопичен дерматит при бебета и деца?

Лечението на атопичен дерматит при бебета и деца включва:

 • Идентифициране и избягване на кожните дразнители.
 • Избягване на екстремни температури – както прекалено топли, така и прекалено студени.
 • Овлажняване на бебешката кожа с масла за вана, кремове и мази.

Консултирайте се с педиатъра си относно тези мерки, ако те не дадат резултат или ако обривите се влошават и изглеждат инфектирани. В такъв случай лекарят може да прецени, че детето се нуждае от прескрипторно лекарство за овладяване на обрива и/или инфекцията.

Той също така може да предпише и орален прием на антихистамини за облекчаване на сърбежа и предизвикване на нежеланата при възрастите сънливост, която може да бъде от полза за по-лесното понасяне на дискомфорта при по-малките.

Какво включва домашното лечение на атопичен дерматит?

Съществуват редица общоприети и често прилагани мерки за самопомощ, които се използват в домашното лечение на атопичен дерматит. Ето кои са най-ефективните от тях:

 • Овлажнявайте кожата си поне два пъти дневно. За целта можете да използвате комбинация от хидратиращи и емолиентни активни съставки, подобни на тези, които откриваме в състава на Цикатридина маз. Ако детето ви страда от атопичен дерматит, тази процедура може да включва нанасянето на маз преди лягане и ефикасен крем за екзема сутрин след ставане. Мазта се различава от крема по това, че е по-мазна и нанасянето ѝ е свързано с по-малко дискомфорт като щипане и парене.
 • Третирайте засегнатата зона с медицински крем против сърбеж. В аптеките можете да намерите кремове с хидрокортизон на свободна продажба, които временно успокояват сърбежа. Въпреки това препоръчваме да консултирате тяхното прилагане с лекар. Нанасяйте не повече от два пъти дневно в засегнатата област след полагането на обичайния ви овлажнител. Стартирането на процедурата с овлажнител предполагаемо спомага за по-доброто проникване на лечебния крем в кожата. Веднъж след като сте овладели епизода, можете да използвате този тип кремове по-рядко за предотвратяването на повторни епизоди. Друга активна съставка, която някои козметични марки влагат в продуктите си против сърбеж, е ниацинамидът (никотинамид, витамин В3), но неговата ефективност е значително по-спорна.
 • Приемайте орални противоалергични лекарства. Възможните решения тук са непрескрипторни антихистамини, съдържащи цетиризин. Ако сърбежът е значителен, от помощ може да бъде и препарат с дифенхидраминов хидрохлорид, но трябва да имате предвид, че тази съставка причинява сънливост, затова е препоръчително приемът да става преди лягане.
 • Осигурете си оптимална комбинация от мастни киселини. Една от предполагаемите причини за атопичния дерматит е дефектният метаболизъм на есенциалните мастни киселини и най-вече на гама-линоленовата киселина (GLA), в резултат от което се наблюдава натрупване на провъзпалителни вещества. Капсулите Гландол съчетават положителния ефект на GLA върху кожата с противовъзпалителните свойства на омега-3 мастните киселини, като запазват влажността, успокояват сърбежа, облекчават обривите и кожните раздразнения, характерни за атопичната екзема.
 • Не се чешете. Когато почувствате сърбеж, опитайте да преодолеете инстинкта за чесане и вместо това притиснете сърбящото място. Ако не можете да устоите на изкушението, покрийте въпросната зона по подходящ начин. Ако се касае за малко дете, можете да подрязвате ноктите му по-често и да му слагате ръкавици преди лягане.
 • Носете превръзки. Превързването на засегнатата зона с бинт, марля или друга дишаща материя спомага за защитата на кожата и осуетява разчесването ѝ.
 • Взимайте топли алкални вани. Добавянето на сода бикарбонат алкализира водата, правейки я благоприятна за кожата, страдаща от атопичен дерматит. Накиснете засегнатите зони или цялото тяло в продължение на 10–15 минути, след което внимателно подсушете и нанесете овлажняващ продукт, преди кожата ви да е изсъхнала напълно.
 • Използвайте меки сапуни без оцветители и парфюми. Търсете продукти, формулирани специално за суха кожа и с неутрално pH, като изплаквате старателно пяната им след измиване.
 • Вземете си овлажнител за въздух. Топлият и сух въздух в помещенията краде допълнително влага от кожата и може да влоши нейното лющене и сърбежа. Ето защо инвестицията в овлажнител е особено оправдана за хората, които страдат от атопичен дерматит и други форми на екзема, характеризиращи се със суха кожа.
 • Носете свободно и леко облекло. Можете да намалите дразненето на кожата, избягвайки прекалено грубите и тесни дрехи. Подходящият избор на облекло също така може значително да намали потенето по време на спорт и през топлите сезони.
 • Адресирайте стреса и тревожността. Стресът, тревожността и другите емоционални разстройства могат да влошат атопичния дерматит. Адресирането на тези състояния ще ви помогне да живеете по-леко в кожата си както в пряк, така и в преносен смисъл.