Артритът представлява група от множество заболявания с различен причинител и вариращи проявления. Обединяват ги възпалението, повишената чувствителност, сковаността, подуването и най-вече – болката в ставите. Все симптоми, които обикновено се влошават с годините.

Над 350 милиона души в света живеят с някакъв вид артрит, като статистиката за заболеваемост по възрастови групи показва, че са засегнати:

 • 7,1% от хората между 18 и 44 години
 • 29,3% от хората между 45 и 64 години
 • 49,6% от хората над 65 години.

Артритите не се лекуват, но има ефективни методи за облекчаване на симптомите, за съхраняване на ставната структура и подобряване на ставната функция. Въпреки че най-често се свързват с напредването на възрастта, има специфични видове артрит, които засягат и деца.

Кои фактори повишават вашия риск от артрит?

Рисковите фактори за артрит включват:

 • Генетична предразположеност. Някои видове артрит се предават по наследство, затова наличието на артрит в семейството се свързва с по-висок риск.
 • Възраст. Рискът от много видове артрит, в това число остеоартрит, ревматоиден артрит и подагра, се повишава с възрастта.
 • Пол. Жените са по-застрашени от ревматоиден артрит, докато мъжете по-често боледуват от подагра. Диагностицираните с някакъв вид артрит жени (в САЩ) са 26%, а при мъжете този дял е 19,1%.
 • Ставна контузия в миналото. Травмирането на става в предходен период ни прави по-предразположени към артрит в същата става.
 • Затлъстяване. Излишното тегло поставя ставите под извънреден стрес, като това се отнася с особена сила за коленете, таза и гръбнака. Хората с наднормено тегло и затлъстяване са по-застрашени от артрит и статистиката е особено показателна за това. Ако честотата на артритите при лицата с поднормено и нормално тегло е около 16%, то при лицата с наднормено тегло и затлъстяване тя е съответно 23% и 21%.
 • Инфекция. Някои бактерии и вируси могат да инфектират ставите и да допринесат за развитието на артрит в тях. Ако регистрирате подуване, зачервяване и затопляне в ставите си, обезателно отидете на лекар, тъй като може да става дума за подобна инфекция.
 • Тютюнопушене. Тютюнопушенето увеличава риска от ревматоиден артрит и може допълнително да влоши вече съществуващ артрит. В допълнение вредният навик възпрепятства и физическата активност, която е един от най-ефективните методи за управление на артритите.

Да поговорим за многото видове артрит

Остеоартрит

Остеоартритът е най-често срещаният вид артрит, следван по честота от ревматоидния артрит. Обичайно се развива след средата на 40-те години и е по-разпространен при жените и наследствено предразположените. Това не означава, че не може да настъпи в резултат от контузия или друг ставен проблем като подагра или ревматоиден артрит.

Остеоартритът засяга ставния хрущял, което първоначално води до затруднено движение, усещане за скованост и болка. Постепенно този процес прогресира и се стига до набраздяване и изтъняване на ставата, което поставя сухожилията и ставните връзки под допълнителен стрес, може да доведе до подуване и образуване на шипове (остеофити).

В крайна фаза може да се стигне до триене на кост в кост, промяна във формата на ставата и изместване на костите от нормалната им позиция.

Типично засегнатите от остеортрита стави са тези на:

 • Ръцете
 • Гръбнака
 • Коленете
 • Таза

Ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит има автоимунен характер, т.е. възниква, когато автоимунната система припознае собствените тъкани като чужди и ги атакува. За разлика от остеоартрита, който е от дегенеративно естество и засяга ставния хрущял, ревматоидният артрит засяга основно ставната мембрана, причинявайки болезнено подуване, което може да прерасне в костна ерозия и ставна деформация.

Ако искате да научите повече за състоянието и методите за неговото лечение, посетете специализираната ни статия за ревматоидния артрит.


Освен тези две водещи заболявания, съществуват и други видове артрит и свързани състояния.

Подагра

Може би третият по популярност и разпространение вид артрит, който се дължи на твърде високи нива на пикочна киселина в тялото. Ефектите от това обикновено се усещат в ставите в долната част от тялото и особено в палците на краката. Характерно за подаграта е, че най-често възниква само в една става, а симптомите ѝ са интензивна болка, усещане за топлина, зачервяване и подуване. 

Анкилозиращ спондилит

Хронично възпалително състояние, което засяга основно костите, мускулите и ставните връзки на гръбнака, ставайки причина за скованост и сливане на ставите. Други възможни проблеми са подуване на сухожилията, очите и големите стави.  

Цервикален (шиен) спондилит

Известна още като дегенеративен остеоартрит, цервикалният спондилит засяга ставите и костите на врата, което може да доведе до скованост и болка.

Псориатичен артрит

Възпалително ставно състояние, което се проявява при хората, страдащи от остеопороза.

Ентеропатичен артрит

Форма на хроничен възпалителен артрит, свързан с възпалителни заболявания на червата като болест на Крон и улцерозен колит. Най-често възпаляващите се при този вид артрит стави са на долните крайници и гръбнака.

Реактивен артрит

Развива се скоро след прекарана инфекция на червата, пикочно-половата система или гърлото. Характеризира се с болка и подуване на ставите, възпаление на очите и силна умора.  

Вторичен артрит

Този вид артрит може да се развие след претърпяна ставна контузия и понякога възниква много години след травматичното събитие.

Ревматична полимиалгия (полимиалгия ревматика)

Синдром от предполагаемо автоимунен характер, който почти винаги засяга хора над 50-годишна възраст. При него има болка и скованост в мускулите в зоната на раменете, шията и таза. Възможно е и наличието на ставно възпаление. 

Фибромиалгия

Хронично разстройство с неизяснен произход, което причинява чувствителност и болка в цялото тяло, отпадналост и проблеми със съня, паметта и настроението.

Лупус

Автоимунно състояние, което може да засегне не само ставите, но и редица други органи и тъкани като кожа, бъбреци, кръвни клетки, мозък, сърце и бели дробове.

Артрит при децата

Въпреки че артритите най-често се свързват с напредването на възрастта, има специфични видове, които засягат и деца. Повечето от тях са известни като ювенилен идиопатичен артрит (ЮИА).

Дефиницията за ЮИА включва наличието на болка и възпаление в една или повече стави в продължение на 6 или повече седмици. Точната причина за тези състояния не е известна, но положителното при тях е, че симптомите им често затихват с израстването на детето и му дават възможност да води напълно нормален начин на живот.

Олигоартикуларен ювенилен идиопатичен артрит (олигоартрит)

Това е най-разпространеният вид ЮИА и засяга до 4 стави в тялото, обичайно коленете, глезените и китките. Олигоартикуларният ювенилен идиопатичен артрит често отминава без да остави след себе си трайни увреждания в ставите. Съществува обаче риск от развитието на проблеми с очите, затова се препоръчват редовни прегледи при офталмолог.

Полиартикуларен ювенилен идиопатичен артрит (полиартрит)

Полиартикуларният ЮИА или полиартритът е вторият най-разпространен вид ЮИА и засяга 5 или повече стави. Може да настъпи във всяка възраст и да се появи внезапно или да се развие постепенно. Симптомите на полиартикуларен ювенилен идиопатичен артрит са сходни със симптомите на ревматоидния артрит. Децата, страдащи от него, често изпитват общи неразположения и понякога вдигат температура над 38°C.

Системен ювенилен идиопатичен артрит

Системният ЮИА започва със симптоми като треска, обриви, отпадналост и подуване на лимфните възли. По-късно може да се прояви като подуване и възпаление в ставите. Подобно на полиартикуларния ЮИА, системният ювенилен идиопатичен артрит може да настъпи по всяко време от детството.

Ентезит-свързан артрит

Вид ювенилен артрит, който чест засяга ставите на долните крайници и гръбнака, причинявайки възпаление в местата на залавяне на сухожилията към костите. Може да доведе до скованост в шията и кръста през юношеските години и също така се свързва с остър увеит – болезнено възпаление на окото. 

Кога да подозираме артрит: симптоми и признаци

Симптомите на артрита варират в зависимост от конкретното състояние и точното му самодиагностициране често е невъзможно. Затова е важно да се обърнете към специалист ревматолог, ако страдате от:

 • Болка, чувствителност и скованост в една или повече стави
 • Възпаление в и около една или повече стави
 • Ограничен обхват на движение в една или повече стави
 • Зачервена и затоплена кожа около засегнатата става
 • Мускулна слабост и/или загуба на мускулна маса

Какви са възможните усложнения?

Тежките форми на артрит могат сериозно да затруднят всекидневното функциониране на пациентите, особено ако засягат ръцете и дланите. Артритът в носещите стави може да попречи на нормалното ходене и дори седежа. В някои случаи ставите постепенно претърпяват деформация.

Има ли ефикасно лекарство за артрит?

За съжаление ефикасно лекарство за артрит не съществува. Поне не и такова, което да може да ви излекува от състоянието. Съществуват обаче много терапии  и комбинации от терапии, които ефективно забавят прогресията на артрита, облекчават симптомите и подобряват ставната функция.

 • Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Могат значително да облекчат болката и да намалят възпалението, но по-потентните препарати от тази група могат и да увредят стомашната лигавица и да увеличат риска от сърдечно-съдови инциденти. Тези медикаменти могат да се приемат перорално под формата на таблетки или да се нанасят локално под формата на кремове и гелове.
 • Контраиританти за локално приложение. Много продукти за локално приложение съдържат ментол или капсаицин (лютивото вещество в лютите чушки), които предизвикват дразнене и „разсейват“ нервната система, препятствайки предаването на болковия сигнал от ставата към мозъка.
 • Кортикостероиди. Кортикостероидните препарати намаляват възпалението и болката и забавят ставната увреда. Могат да се администрират под таблетна форма или като инжекция в засегнатата става. Страничните им ефекти включват загуба на костна маса, напълняване и диабет.
 • Болестопроменящи противоревматични лекарства (БППРЛ). Тези препарати могат да забавят прогресията на заболяването и да предпазят ставите и други тъкани от перманентно увреждане. Делят се на няколко основни вида – конвенционални противоревматични, биологични агенти и таргет синтетични противоревматични. Страничните ефекти варират според лекарството, но в повечето случаи има повишен риск от инфекции.
 • Физиотерапия. Този тип тренировки могат да увеличат обхвата на движение, да намалят болката и да укрепят мускулите, отнемайки част от натоварването върху ставата.
 • Хирургия. Съществуват няколко вида хирургически интервенции, които могат да бъдат обмислени едва след като са изчерпани по-консервативните възможности за повлияване на състоянието. Те включват оперативно възстановяване, смяна на ставата и артродеза (ставно сливане).

Как да си помогнем сами?

В повечето случаи на артрит пациентите сами могат да облекчат оплакванията си с помощта на някои изпитани мерки.

 • Отслабване. Намаляването на телесното тегло помага на пациентите с артрит да подобрят мобилността си, да понижат стреса върху ставите и да забавят прогресията на заболяването.
 • Тренировки. Редовното движение поддържа мобилността и гъвкавостта на ставите и може да укрепи мускулатурата, отнемайки от натоварването върху засегнатите структури. То също така може да подпомогне отслабването и да има директен обезболяващ ефект.
 • Топло и студено. Третирането на ставата с крайни температури може да допринесе за намаляване на възпалението, подобряване на кръвоснабдяването и облекчаване на артритната болка. За да научите кой от двата подхода е подходящ за вас, прочетете статията ни за топлите и студени компреси.
 • Помощни средства. Използването на бастуни, стелки, повдигнати тоалетни чинии и всякакви други помощни средства, предлагани в санитарните аптеки, може да спомогне за съхраняването на ставите и за запазването на самостоятелност в изпълнението на всекидневните задачи.
 • Хранителни добавки за стави. Обикновено първата „добавка за стави“, за която се сещат повечето хора, е глюкозаминът. Той обаче нито е единственият, нито е най-добрият вариант за пациентите, които искат да извлекат максимума от нелекарствените възможности за управление на артрита. Съществуват други активни вещества като колаген, куркумин, босвелия и екстракт от гроздови семки, които могат да спомогнат за облекчаване на артритните симптоми и забавяне хода на заболяването. Повече за тях можете да научите от статията ни относно глюкозамина за стави.