Апаратът за кръвно е уред, който е не просто важен, той е жизненоважен. Кръвното налягане несъмнено е един от най-ключовите здравни показатели, които можете да измерите по всяко време и в комфорта на собствения си дом. Трайно завишено и неконтролирано, то може да ви постави в повишен риск от инфаркт и инсулт, а също така да увреди мозъка, очите и бъбреците ви. Ако искате да разберете всичко за причините, симптомите и лечението на този често срещан проблем, горещо ви съветваме да прочетете нашата статия за високото кръвно налягане.

За хората, страдащи от проблеми с кръвното, спорадичното му измерване в лекарския кабинет може да се окаже недостатъчно. Затова е препоръчително да обмислите закупуването на прост и нескъп апарат за кръвно за домашна употреба. Той е особено полезен, ако изпробвате ново лекарство или добавка за високо кръвно и искате да знаете дали те ви помагат да подобрите състоянието си.

Също така периодичното измерване на кръвното може да има мотивираща роля за много хора, които виждат, че предписаната им терапия дава резултат и това ги насърчава да се придържат още по-стриктно към лечението.

Как да изберем между различните апарати за кръвно

Когато се отправят в търсене на своето решение, повечето хора искат да разберат кои са най-точните апарати за кръвно или най-добрите апарати за кръвно на пазара. Истината е, че в повечето случаи причините за неточно измерване на кръвното се дължат не толкова на некачествен апарат, колкото на неправилно боравене с него. Но преди да стигнем до нашите съвети за употреба, сме длъжни да споделим някои насоки за избора на апарат за измерване на кръвно налягане.

 • Предпочитайте апаратите с горен маншет (който се затяга около мишницата). Маншетите, които се затягат около китката или пръста, обикновено дават отклонения. Това отчасти се дължи на факта, че за най-точно измерване се препоръчва маншетът да е поставен на нивото на сърцето. Апаратите за кръвно за китка или пръст са компромисен вариант, който може да е подходящ, ако мишницата ви е прекалено голяма за стандартните маншети или пък ако измерването на това място ви причинява болка или дискомфорт.
 • Уверете се, че маншетът ви става. Той трябва да може да се увие плътно около мишницата ви, но не стегнато до степен, в която не можете да пъхнете пръст между него и ръката си. Повечето апарати за кръвно са окомплектовани с размер М по подразбиране, така че ако ръката ви е извънредно малка или голяма, може да се наложи да си закупите отделен S или L маншет. Вашият лекар или фармацевт могат да ви помогнат да се ориентирате за правилния размер, а и ние сме на разположение да ви консултираме, ако ни изпратите точна обиколка на мишницата си в сантиметри.
 • Механичен или електронен апарат за кръвно? Механичните (наричани още „обикновени“ или „анероидни“) апарати за кръвно често са предпочитани заради по-ниската си цена, но те са и по-трудни за работа, разчитане и поддръжка от обикновения потребител. Затова ние насърчаваме избора на електронен апарат за кръвно, който е напълно автоматизиран, отчита пулса и има голям, ярък и лесночетим дисплей. Някои от по-новите устройства имат възможност за синхронизиране с мобилно приложение, което пази история на измерванията, генерира графики на прогреса ви и ви позволява да анализирате данните и да ги изпращате директно на личния лекар и други заинтересовани лица.
 • Гаранцията има значение. Колкото по-дълъг е срокът за гаранционно обслужване на продукта, толкова по-добре – все повече марки предлагат апарати с 5-годишна гаранция, което ви дава допълнително доверие в продукта и осигурява спокойствие при работа с него. Независимо от гаранцията, ние съветваме да сверявате показанията на апарата си за кръвно при личния лекар или в близката аптека на всеки две години, за да сте сигурни, че той е калибриран и не ви подвежда.
 • Казаха ми за едно мобилно приложение! Вече са доста мобилните приложения, които претендират, че мерят кръвното с точност. За съжаление проучванията върху тях показват, че все още е твърде рано да им се доверим. Един скорошен обзор върху най-популярните апликации откри, че повечето от тях не са научно валидирани и дават големи отклонения от реалните стойности. Препоръката ни е да ги изчакате още няколко години, преди да им поверите този важен аспект от здравето си.

Колко често да мерим кръвното си

Съветваме ви след като закупите новия си апарат за кръвно, да го занесете на личния си лекар. Той може да провери дали апаратът е правилно калибриран и да ви даде най-добрите насоки за това как правилно да боравите с него. Също така той ще ви посъветва колко често да мерите кръвното си и дали можете да използвате резултатите, за да адаптирате лечението си.

Ако тепърва започвате да мерите кръвното си или пък току-що са ви назначили ново лечение за високо кръвно, лекарят ви вероятно ще поиска да се измервате всяка сутрин и вечер в продължение на седмица. Веднъж след като показанията и лечението са оптимизирани, тази честота може да бъде редуцирана до веднъж на няколко седмици по преценка на лекаря ви.

Всъщност твърде честото измерване на кръвното може да бъде противопоказано за много пациенти, тъй като то често води със себе си притеснения и стрес, които от своя страна могат да повишат кръвното и да доведат до още повече притеснения и стрес. Така се създава един порочен кръг, който в крайна сметка може да причини повече проблеми, отколкото решения. Затова ви съветваме да не се притеснявате при извънредни отчитания, а да запазите самообладание, да подишате дълбоко и да се разсеете в продължение на няколко минути, след което да повторите измерването.

Как да използваме апарата за измерване на кръвно

За да си гарантирате най-точно измерване в домашни условия, спазвайте следните насоки:

 • Не пийте кофеин-съдържащи напитки (кафе, чай, кола, енергийни напитки) и не пушете 30 минути преди измерването.
 • Седнете спокойно и тихо с облегнат гръб и крака на пода 5 минути преди измерването.
 • Облегнете ръката си на повърхност, която е на нивото на сърцето.
 • Увийте маншета около ръката си, като се уверите, че не затискате ръкав, друга част от дреха или... покривката на масата, както се е случвало неведнъж.
 • Запазете спокойствие, не говорете и не стискайте юмрук по време на измерването.
 • Измерете кръвното си съгласно инструкциите за употреба на апарата.
 • Изпуснете въздуха от маншета, без да го сваляте. Изчакайте минута и измерете повторно. Ако отчитанията са сходни, вземете средната величина, като съберете двете стойности и ги разделите на две. Ако отчитанията не са сходни, направете и трето измерване, като вземете средната стойност от трите опита, събирайки трите стойности и разделяйки ги на три.
 • Не се притеснявайте, ако резултатите ви са завишени. Разсейте се за няколко минути и опитайте отново.
 • Водете дневник на измерванията си по дати и часове, ако апаратът ви за кръвно няма подобна функция.

Как да интерпретираме показанията на апарата за кръвно

Както може би вече знаете, кръвното налягане се измерва в милиметри живак или mmHg и има два основни показателя:

 • Систолно кръвно налягане е по-високата стойност, която показва апаратът. Тя е израз на налягането, с което сърцето изпомпва кръв.
 • Диастолно кръвно налягане е по-ниската стойност. Тя изразява съпротивлението, което кръвоносните съдове оказват на кръвообращението.

Ако например след измерването апаратът показва, че кръвното ви е „140 на 90“ или 140/90 mmHg, това ще рече, че имате систолно кръвно налягане 140 mmHg и диастолно кръвно налягане 90 mmHg. Много специалисти и организации приемат, че поради по-високия стрес, свързан с посещението в лекарския кабинет и невъзможността да се отпуснем напълно, кръвното налягане може да е до 5 mmHg по-ниско, когато се мери у дома.

В общия случай отчитанията на апарата за кръвно се интерпретират по следния начин:

 • За високо кръвно се счита 140/90 mmHg или по-високо (или средно 135/85 mmHg при домашно измерване) или 150/90 mmHg или по-високо (или средно 145/85 mmHg при домашно измерване) за хора над 80-годишна възраст.
 • Идеалното кръвно налягане обикновено варира между 90/60 mmHg и 120/80 mmHg, а максималната граница за хора над 80 е 150/90 mmHg (или 145/85 mmHg у дома).
 • Отчитания между 120/80 mmHg и 140/90 mmHg може да означават, че сте в риск от високо кръвно, ако не предприемете мерки за овладяване на състоянието си.