Често ли се сещате за пъдпъдъчи яйца, когато стане дума за лечение на алергии? Едва ли. Вярваме, че това ще се промени, след като прочетете настоящата статия. В нея ще ви разкажем как се е стигнало до откритието, че яйцата от пъдпъдък могат да бъдат от помощ в борбата с алергични състояния като целогодишен ринит, сенна хрема и дори атопичен дерматит.

Според Библията изходът на израилтяните от Египет е тежък период, съпроводен от непрекъснат глад. Моисей моли Господ за храна в пустинята и в ответ получава ято пъдпъдъци, с които да нахрани бедстващия си народ. Днес знаем, че този епизод вероятно е свързан с миграционното поведение на пъдпъдъците, които прелитали от Египет над Червено море, достигайки западните брегове на Синайския полуостров. Там те се приземявали омаломощени от дългия полет над вода, превръщайки се в удобна плячка за гладни хора. По-късно евреите опитомяват пъдпъдъците и започват редовно да ядат техните яйца, които дотогава са били част от менюто само на най-богатите египтяни.

Освен за питателна храна в далечното минало, пъдпъдъчите яйца са се използвали и като лекарство. С над 200 годишна история в традиционната източна медицина, в Япония те са се прилагали успешно при алергии и възпалителни заболявания, а в Китай са били обичайно средство за лечение на астма.

Пътищата на традицията и науката се преплитат през 60-те години на миналия век, когато мосю Кордоние – собственик на френски развъдник за пъдпъдъци, свързва редовната консумация на пъдпъдъчи яйца с постепенното излекуване на съпругата му от астма и задух. Наблюденията му се потвърждават от негов съсед с идентичен опит и не след дълго този любопитен медицински феномен достига до знанието на местния доктор Труфие.

Изначално скептичен, той провежда проучване сред голям брой жители в района и терапевтичните свойства на пъдпъдъчите яйца срещу астма се доказват отново и отново. Лекарят решава да провери дали лечението е приложимо и при алергични състояния като алергичен ринит, сенна хрема, алергичен трахеит, конюнктивит и кожни заболявания (пруриго, екзема, псориазис). Резултатите отново са обнадеждаващи! Години по-късно той обобщава наблюденията си в научна публикация, озаглавена „Терапевтичен подход за алергични болести посредством приема на пъдпъдъчи яйца“ (Approche Therapeutique De La Maladie Allergique Par Ingestion D’œufs De Caille, 1978). Числата в нея са внушителни: 70% успеваемост на подхода при възрастни и 85% успеваемост при деца.

Междувременно американският професор по хранителни науки и технологии Робърт Фийни изследва новооткрита фракция на яйчния белтък, наречена „овомукоид“. Анализът на 12 вида яйца показва, че овомукоидите на пъдпъдъчите яйца притежават най-силна активност срещу трипсин – специфичен ензим, който играе ключова роля в алергичната реакция. Стъпвайки върху неговите открития, през 1971 година доктор Лиу открива, че в белтъка на пъдпъдъчите яйца се съдържат и други уникални ензимни инхибитори – т.нар. овоинхибитори. Те също имат мощен ефект върху трипсин, но и върху серин протеаза – друг главен провокатор на алергиите.

За да разберете по-добре тези важни научни открития, ще е добре да разгледаме механизма на респираторните алергии. Независимо дали страдате от сенна хрема или целогодишен алергичен ринит, вие имате негативна реакция към носещ се из въздуха алерген – полен, плесенови спори или животински пърхот. Тези алергени са носители на ензими, които при нормални условия са напълно безобидни, но попаднали в носната лигавица на алергичен човек, се свързват с клетките на имунната система (мастоцити) и се регистрират като заплаха. Защитната реакция на тялото включва отделянето на хистамини и други провъзпалителни вещества като левкотриени и простагландини, които стават причина за алергичните симптоми, измъчващи милиони хора по цял свят всяка година.

Овомукоидите и овоинхибиторите в пъдпъдъчите яйца действат още в началото на алергичната каскада, блокирайки ензимите на алергена. Така се предотвратява неговото свързване с имунните клетки и всички неприятни последици, произтичащи от тази среща.

 

Понастоящем за противоалергичните ефекти на пъдпъдъчите яйца свидетелстват поне пет рандомизирани двойно слепи плацебо-контролирани клинични проучвания сред 690 пациенти, включително деца (средна възраст 9 години). Началото на тази изследователска дейност е поставено през 1995 година от водещия алерголог към френското здравно министерство д-р Брутман. Под негово ръководство са проведени няколко клинични изпитвания върху хора, които потвърждават наблюденията на доктор Труфие, но вече в стриктно контролирани лабораторни условия (La Médecine Biologique, 1995).

Днес активните компоненти на яйцата от пъдпъдък продължават да се тестват в университети и изследователски центрове по цял свят, а огромният напредък в биотехнологиите ни позволява да прецизираме разбирането си за техните изключителни свойства и да намираме все повече надежда в борбата с един значим здравен проблем, какъвто са алергиите.