14 февруари може да е малък празник на влюбените, но също така е нещо като голям празник на аптеките: преди него ни изкупуват всичките билкови афродизиаци, „хапчета за ерекция“ и презервативи, а след него ни опустошават запасите от аварийни контрацептиви и антибиотици срещу полово предавани инфекции.

Хапче за ерекция или афродизиак?

Тук ще си говорим най-вече за прословутите „хапчета за ерекция“, погрешно наричани от някои „афродизиаци“ и известни сред нас най-вече като фармакологични средства за повлияване на еректилната функция. За да не остават въпросителни, трябва да кажем, че афродизиакът е вещество, което повишава сексуалното желание (либидото), а препаратите за еректилна дисфункция по-скоро повишават сексуалното дарование (потентността). Между двата типа агенти съществува известно припокриване, като много от ефективните средства за повишаване на мъжката полова мощ поне отчасти постигат ефекта си, повишавайки мъжкото сексуално желание.

В търсене на най-доброто лекарство за потентност…

Търсенето на лекарство за потентност датира много, много години преди въвеждането на най-популярното хапче за ерекция Виагра през 90-те години на миналия век. За подобряване на либидото, потентността и сексуалното удоволствие са използвани какви ли не естествени афродизиаци, вариращи от рог на носорог, през шоколад, до люти чушки. И до днес хората имат изключителен афинитет към всякакви храни-афродизиаци и „билки за вдигане на самолета“, тъй като масово се счита, че тези натурални алтернативи имат значително по-малко странични ефекти и дори са по-ефективни от възможно най-доброто лекарство за потентност, сътворено в лаборатория. 

Наистина, установено е, че употребата на синтетични хапчета за ерекция като силденафил (Виагра), варденафил (Левитра), тадалафил (Циалис) и др. невинаги дава желания ефект и дори е свързана с повишен риск от странични ефекти като главоболие, диспепсияболки в корема, влошено зрение, метаболитни нарушения, зачервяване на лицето, а в редки случаи – и сериозни събития като инфаркт и инсулт.

Но пък за разлика от лекарствата за потентност, много от билките за подобряване на еректилната функция не са достатъчно проучени, а немалко въобще не са попадали в изследователска лаборатория. Някои от тях имат доказани нежелани ефекти или взаимодействат с лекарства. Други просто не се разпространяват под формата на стандартизирани екстракти и поради тази причина активната съставка може да варира широко от продукт до продукт.

Билки за полова мощ: от бабини зъби до корейски женшен

В следния сравнително кратък списък сме събрали едни от малкото билки за полова мощ, които са били подложени на достатъчно сериозни изпитвания, така че да можем да говорим с достатъчно увереност за тяхната ефективност и безопасност.

Някои от тях са популярни и имат дългогодишна история по нашите земи. Други все още се считат за екзотика, тъй като са се появили на българския пазар сравнително скоро, но пък сведенията за тяхното действие съвсем не са от вчера и не са никак малко.

Трибулус терестрис

Трибулус терестрис (Tribulus terrestris) е билка от традиционната аюрведическа медицина, по-позната сред нашите билколечители като „бабини зъби“. Дългогодишно употребявана като средство за подобряване на мъжкото здраве, тя има почти митична слава в сферата на силови и полови атлети от вчера и днес.

Оказва се, че тази слава не е без покритие. Въпреки че ореолът ѝ на спортна добавка не е научно валидиран, за нейните свойства на сексуалния фронт съществуват убедителни сведения. През 2005 година е установено, че приемът на екстракт от трибулус стимулира рецепторите за мъжки полови хормони в мозъка и увеличава броя на специален клас неврони, въвлечени в производството на азотен оксид (Gauthaman & Adaikan, 2005). Тази находка разкрива правдоподобен биологичен механизъм за положителния ефект на билката както върху либидото, така и върху ерекцията.

Едно от първите проучвания, които изпитват клиничния ефект от приема на бабини зъби, е проведено върху 63 мъже с олигозооспермия (намален брой сперматозоиди). След 12-месечен прием е регистрирано не само подобрение в характеристиките на спермата, но и значимо повишаване на еректилните качества и честотата на половия акт (Sellandi, Thakar & Baghel, 2012).

При мъже с частичен андрогенен дефицит, еректилна дисфункция и ниско либидо приемът на екстракт от трибулус в продължение на 3 месеца води до повишаване нивата на тестостерон и еректилната функция, измерена по International Index of Erectile Function-5 (IIEF-5) (Roaiah et al., 2016).

В последващ експеримент 180 мъже с еректилна дисфункция приемат екстракт от бабини зъби или плацебо в продължение на 12 месеца. Значимо подобрение в потентността на приемащите билката започва да се наблюдава още след четвъртата седмица, а в края на експеримента е отчетена близо трикратно по-добра сексуална функция, измерена по IIEF. Подобрения са отчетени и по отношение на сексуалната удовлетвореност и оргазмената функция (Kamenov et al., 2017).

За ефекта на трибулус терестрис вероятно допринасят и потентните му адаптогенни свойства. Няколко експеримента установяват, че екстрактът от билката има сравнимо действие с някои антидепресанти, като приемът ѝ изцяло нормализира нивата на стресови хормони при субекти, подложени на хроничен стрес (Wang et al., 2013; Deole et al., 2011).

Мака

Мака е растение, традиционно използвано от инките като средство за увеличаване на физическата издръжливост и половата мощ. Известна на ботаниците с латинското си наименование Lepidium meyenii, тя е представител на семейство Кръстоцветни и се отглежда заради богатия на биоактивни съединения корен.

Пилотен експеримент от 2009 година (Stone et al., 2009) подлага на изпитване причините за традиционната ѝ популярност, измервайки подобренията в издръжливостта и либидото на група спортисти след 2-седмичен прием на екстракт от корен на мака. Лошата новина е, че не е регистриран никакъв прогрес по отношение на издръжливостта. Добрата е, че всички участници докладват силно завишен сексуален апетит. Друго изследване с голяма група здрави възрастни мъже потвърждава тези резултати, показвайки значимо повишаване на либидото след осем седмици всекидневен прием на екстракт от мака (Gonzales et al., 2002).

Наблюдаваният ефект е валидиран и при пациенти с пост-SSRI сексуална дисфункция – понижена сетивност, еректилна функция и либидо в резултат от лечение с антидепресанти. Приемът на мака в продължение на 12 седмици помага на участниците да подобрят осезаемо сексуалното си представяне, като ефектът е дозозависим – пропорционален на количеството приеман екстракт (Dording et al., 2008).

Сухият екстракт от мака е ефективен и при мъже с диагностицирана еректилна дисфункция, като в след 12-седмичен курс на прием са отчетени значими подобрения в еректилна функция и сексуално благосъстояние, измерени съгласно International Index of Erectile Function (IIEF-5) и Satisfaction Profile (SAT-P) (Zenico et al., 2009).

Панакс женшен

Панакс женшенът (Panax ginseng, известен още като корейски, китайски или азиатски женшен), по-специално неговият корен, има вековна история в източната медицина, а част от предполагаемите му свойства са подложени на изпитване в контролирани условия. Един от ефектите, които се потвърждават отново и отново от научните експерименти, е положителното му въздействие върху мъжката потентност. Редица изследвания показват, че екстрактът от корейски женшен подобрява еректилната функция, повлиявайки както психогенните, така и съдовите причини за сексуални проблеми при мъжете.

Пилотно проучване върху 60 пациента с лека до средна еректилна дисфункция открива, че 12 седмици всекидневен прием на екстракт от женшен завършват с по-добри ерекции при 66,6% от участниците (De Andrade et al., 2007). Друг двойно сляп плацебо контролиран експеримент с по-голяма извадка потвърждава, че редовният прием на панакс женшен за период от 8 седмици подобрява потентността и сексуалната функция (Kim et al., 2009).

Натрупването на критична маса от проучвания с екстракт от женшен налага подлагането им на критичен прочит. През 2008 година излиза първият систематичен обзор на сведенията за ефективност на билката, който включва общо седем експеримента върху мъже с еректилна дисфункция (Jang et al., 2008). Авторите заключават, че женшенът е ефективен в лечението на това състояние. Следващ систематичен обзор от 2011 потвърждава тези заключения и в допълнение установява, че женшенът е с добър профил на безопасност, а честотата на странични ефекти при употребата му е ниска (Lee & Son, 2011).

Отделна линия на проучвания за действието на панакс женшен върху мъжките репродуктивни органи показва, че екстрактът от корена на растението увеличава протеиновия синтез в тестисите (Yamamoto, Kumagai & Yamamura, 1977), минимизира вредното въздействие на алкохола върху тестикуларната функция (Jang et al., 2011) и стимулира сперматогенезата и сперматозоидния мотилитет при мъже, страдащи от безплодие (Salvati et al., 1996).

Йохимбин

Йохимбинът е алкалоид, който се извлича от кората на вечнозеленото африканско дърво Pausinystalia johimbe и от южноамериканското дърво Aspidosperma quebracho-blanco. Веществото може да се похвали с поне 70-годишна употреба в качеството му на „лекарство“ за ерекция. Смята се, че то може да:

  • разширява кръвоносните съдове и да увеличава кръвотока към пениса,
  • да стимулира невроните в интимната област
  • да увеличава нивата на адреналин
  • да повишава либидото
  • да удължава ерекциите и др.

Някои от тези ефекти са верифицирани от научния метод, но директното му изпитване като средство за подобряване на еректилната функция дава противоречиви резултати. Някои ранни проучвания откриват, че йохимбинът води до значимо подобрение в ерекциите (Riley et al., 1989), докато по-късните сведения сочат, че веществото не се представя по-добре от плацебо (Kunelius et al., 1997).

Най-надеждните сведения към момента сочат, че йохимбинът подобрява ерекциите в комбинация с L-аргинин (Akhondzadeh, Amiri & Bagheri, 2010) – едно вещество, което не е с растителен произход, но заслужава специално споменаване заради впечатляващия си ефект върху мъжката потентност.

Специално споменаване: L-аргинин

L-аргининът е аминокиселина, която служи като директен източник на азотен оксид – молекулата, която заема централно място в механизма на ерекциите. Неотдавна бе установено, че мъжете с еректилна дисфункция се отличават със значително по-ниски нива на L-аргинин (Barassi et al., 2017).

Това даде допълнителен тласък на изследването ѝ като потенциално терапевтично решение и алтернатива на прескрипторни хапчета за ерекция като Виагра, чиято употреба невинаги дава задоволителен ефект (Friedman & Friedman, 2015) и се свързва със странични ефекти като главоболие, диспепсияболки в корема, нарушено зрение, метаболитни нарушения, зачервяване на лицето, а в редки случаи – и сериозни събития като инфаркт и инсулт (Ückert, Kuczyk & Oelke, 2013).

За кратко време се натрупа значителен обем от проучвания на L-аргинин, като общ поглед върху техните резултати откриваме в мета-анализ, публикуван през 2019 година в The Journal of Sex Medicine (Rhim et al., 2019). Въз основа на данните от 10 рандомизирани контролирани проучвания с общо 540 участници е установено, че добавъчният прием на L-аргинин значително повлиява еректилната дисфункция, увеличава сексуалната удовлетвореност и подобрява оргазмената функция.

Всички билки за ерекция в 1 потентна формула?

Да, вече има формула, която обединява всички гореизброени вещества* в една-единствена капсула. Нейното име е Проксел Потент и тя е плод на нашите дългогодишни усилия да предложим на българския пазар нутритивна подкрепа за мъжкото самочувствие на достъпна цена, която е базирана на добре проучени съставки с доказана ефективност и поносимост при максимално широк кръг от хора.

Произведен в Испания ексклузивно за нас, Проксел Потент вече може да бъде поръчан на специална цена с бърза и дискретна доставка до посочен от вас адрес.

 

* С изключение на йохимбина, за който сведенията към момента не изглеждат обнадеждаващи и съществуват данни за значими странични ефектни при по-високи дози.