Навигация
Кошница

URIMIL / УРИМИЛ за вашия кръст и гръб 30 капсули

Уримил е продукт номер 1 в България*, препоръчван от специалисти при редица състояния на периферните нерви. Неговата комплексна формула подпомага нормалната функция на периферната нервна система, чието нарушение е честа причина за телесен дискомфорт и изменения в сетивността. Разработен с грижа за вашия кръст, гръб и крайници, всяка капсула от него съдържа оптимална комбинация от 6 важни хранителни вещества, които помагат за възстановяването на увредените неврони.

Приеман редовно и достатъчно продължително (мин. 3-6 месеца), Urimil допринася за:

 • регенерацията на периферните нерви
 • намаляване на дискомфорта
 • спиране на съпътстващата терапияПрез 2017 година в официалното списание на българското дружество по главоболие и болка „Cephalgia“ излизат резултатите от клинично проучване на ефекта и поносимостта на Уримил при пациенти с болка в кръста. При всички участници е отчетено изчезване или значително намаление на спонтанната болка в кръста при покой и движение. Повечето от болните (22 болни или 76%) съобщават за повече от 50% намаление на болката. Като допълнителни предимства на терапията с Urimil са отчетени:

 • лесната употреба (еднократен прием) и
 • високата поносимост (липса на странични ефекти).


Всичко това кара авторите да препоръчат лечението като допълнително при периферни невропатии, свързани с болка.


Полезна информация:

Болката и изтръпването в кръста, гърба или крайниците може да се дължи на:

 • Травми (падане, удар, изкълчване и др.)
 • Хирургични операции
 • Възпалителни или инфекциозни заболявания (грип, вирусни инфекции и др.)
 • Други заболявания (дегенеративни промени, стеснение на гръбначния канал, спондилолистеза, остеопороза, блокажи, проекционна болка при заболяване на вътрешни органи, онкологични заболявания, диабет, хранителни дефицити, токсични агенти и лекарства)Едни от най-честите заболявания на периферната нервна система са:

 • Ишиас
 • Лумбаго
 • Дископатия
 • Цервикален радикулит
 • Интеркостална невралгия
 • Плексити

Периферната нервна система (ПНС) е продължение на централната нервна система (ЦНС), която се състои от главния мозък и гръбначния мозък. Основната функция на периферната нервна система е да свързва ЦНС с крайниците и органите на тялото. За разлика от ЦНС, ПНС не е защитена от костна тъкан (череп и гръбначен стълб), както е при главния и гръбначния мозък, и е уязвима към увреждания.

Нервните клетки са най-малките структурни единици на нервната система. Техният брой е около 100 милиарда, като всеки един неврон е свързан най-малко с 10 000 други. Невроните в нервната система варират по форма и големина, но структурата на всички е сходна. Невронът притежава тяло и израстъци. Единият от израстъците, наречен аксон, е по-дълъг от останалите и е покрит отвън със специална миелинова обвивка, която играе ролята на изолация при предаването на нервния импулс. Чрез аксона клетката изпраща информация на останалите клетки.

При нарушаване на миелиновата обвивка („изолацията“), невронът не може да функционира нормално и възникват различни симптоми, включително болка.

Именно болката е една от проявите на заболяванията на периферната нервна система, които са много чести. Установено е, че от болки в гърба (дорзалгия) страда всеки трети човек.

Възстановяване на периферните нерви

За да може организмът да задвижи собствените механизми за възстановяване, са му необходими определени хранителни вещества. Уримил / Urimil предоставя на организма точната комбинация от 6 важни хранителни вещества, които помагат за изграждане на миелиновата обвивка наново и оттам – за регенерацията на увредените неврони:

Уридин монофосфат:

 • Участва в синтеза на нуклеинови киселини
 • Участва в изграждането на клетъчните мембрани
 • Изгражда дендрити, които подпомагат синаптичната функция
 • Стимулира изграждането на миелин (изолацията на аксона)
 • Подпомага и ускорява невромускулната регенерация и спира провеждането на болката

Уридин присъства в много храни, но в тях не е бионаличен поради факта, че се разгражда почти напълно в черния дроб и гастроинтестиналния тракт.

Фолиева киселина

 • Фолиевата киселина, наричана още Витамин B9, е един от най-важните за здравето витамини.
 • Участва в редица ензими
 • Участва в синтеза на ДНК и РНК
 • Участва в синтеза на важни аминокиселини
 • Повлиява активността на гените в нервните клетки и помага за регулиране на гени, участващи в регенерацията
 • Спомага за регенерацията на аксони и функционално възстановяване след травми

Bитамин В12

Витамин B12, или кобаламин, е необходим за производството на миелин. Скованост, изтръпване и загуба на сетивност в крайниците са част от симптомите на периферната невропатия, дължаща се на недостатък на витамин B12. Статистиката сочи, че между 5% и 20% от възрастното население има дефицит на витамин B12, а до 40% имат ниски плазмени нива на витамин В12.

Bитамин B6

Витамин В6 е важен за метаболизма на аминокиселините, глюкозата и мазнините. При възрастни невропатията в резултат на недостиг на витамин B6 започва с изтръпване или пареща болка в стъпалата, която след това се изкачва и засяга краката и ръцете. Въпреки че витамин В6 е наличен в немалко храни, тяхната обработка довежда до загуба на витамина до 70%. От друга страна хората не са в състояние да синтезират B6, затова приемът от външни източници е от съществено значение.

Bитамин B1

Тиамин (витамин В1) е водоразтворим витамин и присъства в повечето растителни и животински тъкани. Той е важен за клетъчно дишане, за производството на невромедиатори (глутамат и γ-аминомаслена киселина) и поддържане на миелиновата обвивка. Дефицитът на тиамин води до невропатия, известна като бери-бери и представлява първият описан синдром на витаминен дефицит при хората.

Умора, раздразнителност и мускулни крампи могат да се появят в рамките на дни до седмици резултат на хранителен дефицит. Клиничната картина на дефицит на витамин В1 започва със сензорна загуба, пареща болка, мускулна слабост в краката и ходилата.

Bитамин B3

Витамин В3, известен още като ниацин или никотинова киселина, е важен за метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините, а така също и за предаването на междуклетъчните сигнали и поправката на ДНК в клетката.

Недостигът на ниацин в храната може да предизвика гадене, кожни и устни лезии, анемия, главоболие и умора.

Състав (в 1 капсула):

Уридин монофосфат50 мг
Витамин B1 (тиамин)4 мг
Витамин B3 (никотинамид)10 мг
Витамин B6 (пиридоксин)6 мг
Витамин B12 (цианокобаламин)10 мкг
Фолиева киселина400 мкг

Помощни вещества: малтодекстрин (стабилизатор); магнезиев стеарат и микрокристална целулоза (емулгатори).

Препоръчителен прием: приемайте по 1 капсула Уримил / Urimil веднъж дневно.

Препоръчителен терапевтичен курс: 3–6 месеца.

Опаковка: 30 капсули, достатъчни за 30-дневен прием


* По данни на IMS Health Bulgaria за продажби на продукти с уридин монофосфат


Предупреждения и предпазни мерки:

Да не се използва при бременност, кърмене и от деца под 6 години. Да не се употребява при свръхчувствителност към някоя от съставките. Продуктът е хранителна добавка. Да не се превишава препоръчителната дневна доза. Продуктът не е заместител на разнообразното хранене. Да се съхранява на място, недостъпно за малки деца. Да не се използва след изтичане на срока на годност. Съхранение: На сухо място, при температура под 25 градуса.

Производител:Plantapol S.L. · Pol. Ind. Malpica Alfindén, G 18 50171 - La Puebla de Alfindén, Zaragoza (Spain)

Дистрибутор: Натурфарма България ЕООД, гр.София, ул.Янко Софийски 21,тел: 02/963 33 59, info@naturpharmabg.com