Навигация
Кошница

РЕФАЛГИН таблетки при гастроезофагеален рефлукс и киселини

Пареща болка в хранопровода. Гастроезофагеален рефлукс. Киселини! Животът с тях е мъчително изпитание, а лечението отнема време и понякога не протича според очакванията.

Затова създадохме таблетките Рефалгин: специално решение за пациентите с гастроезофагеален рефлукс, предпочитани заради бързото и трайно действие, както и отсъствието на някои нежелани ефекти, характерни за лекарствата против ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест).

Рефалгин бързо блокират навлизането на стомашните киселини в хранопровода при пациентите с киселинен рефлукс и трайно предпазват стомашната лигавица при страдащите от язва.


Таблетките Рефалгин са медицинско изделие, показано за лечение на гастроезофагеален рефлукс и свързаните с него симптоми:
 • Киселинна регургитация
 • Стомашни киселини
 • Стомашна пироза по време на бременност
 • Лошо храносмилане, свързано с връщане на стомашно съдържимо
 • Кашлица
 • Дрезгав глас
 • Назофарингеални възпаления

Продуктът може да се използва и при продължително лечение с нестероидни противовъзпалителни средства като първична профилактика на гастропатия в резултат от приема на НСПВС.

 

7 причини да вземете Рефалгин при стомашни киселини:

 • Бързо действие: начало на овладяване на симптомите до 3 минути след приема
 • Продължително действие: контрол на симптомите повече от 4 часа
 • Мощен ефект, сравним с този на ИПП
 • Механичен ефект: създава естествена бариера между стомаха и хранопровода
 • Може да се приема продължително време и като съпътстваща терапия при лечение с НСПВС
 • Mоже да се прилага при деца
 • Терaпия, залегнала в препоръките на Световната Организация по Гастроентерология

 

Полезна информация:

Киселинно-обусловени заболявания

Повишената стомашна киселинност е състояние, което съпътства гастритите, гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ), язвеноподобната диспепсия и язвената болест.

Язви

Язвата на дванадесетопръстника и язвата на стомаха са известни като пептична язва и представляват открити лезии върху лигавицата. Двете основни причини за развитие на язви са нестероидните противовъзпалителни средства и бактерията Helicobacter pylori. Веднъж възникнала, язвата става предпоставка за увеличаване на увреждането на лигавицата, провокирано от високата киселинност и ензима пепсин, съдържащи се в стомашния сок.

Ето защо един от терапевтичните подходи е намаляване киселинността на средата, което води до намаляване на директния агресивен ефект, а така също и до индиректния ефект на намаляване активността на пепсина, който е активен в силно кисела среда (pH 1-2).

Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)

Състоянието засяга до 30% от населението в европейските страни и се предизвиква от навлизане на стомашно съдържимо към хранопровода. За разлика от стомашната лигавица, хранопроводът не е устойчив на силно киселата и агресивна среда, характерна за стомашния сок и това води до нейната увреда и поява на симптоми намаляващи качеството на живот на пациентите.

Най-важният елемент на антирефлуксната бариера е долният езофагеален сфинктер (ДЕС), който представлява неволева мускулна структура, която при съкращаване не позволява преминаване на стомашно съдържимо в обратна посока (рефлукс) от стомаха към хранопровода. Причината за гастроезофагеалния рефлукс е преходното отпускане на ДЕС, при която спонтанно, непровокирано от поглъщане на храна, ДЕС се отпуска за продължително време.

Повечето препарати залагат на един механизъм, а именно на намаляването на киселинността на средата, което постигат по три различни начина:

 • Неутрализиране киселинността на стомашния сок с алкални съединения (така действат антиацидите). Ефектът е бърз, но нетраен и няма оздравяващ ефект по отношение на лигавицата. 
 • Намаляване продукцията на солна киселина (HCl) чрез блокиране взаимодействието на хистамина с хистаминовите H2-рецептори на париеталните клетки в стомаха (така действат Н2-блокерите като ранитидин, фамотидин, циметидин и др.)
 • Необратимо блокиране на ензимната система известна като протонна помпа на стомаха (така действат инхибиторите на протонната помпа, ИПП: омепразол, пантопразол, есомепразол, рабепразол и др.)

 

Към днешна дата инхибиторите на протонната помпа (ИПП) са най-често прилаганата терапия при пациенти с ГЕРБ. Установено е обаче, че не всички пациенти отговарят задоволително на този вид лечение и че близо 35% от пациентите изискват допълнителна намеса за контрол на симптомите. Освен липсата на достатъчен ефект, продължителното прилагане на инхибитори на протонната помпа може да доведе до нежелани ефекти, дължащи се на променена бактериална флора в резултат на променената киселинност на стомаха.

При продължителен прием на ИПП са описани:

 • промяна в абсорбцията на витамини и минерали;
 • метаболитни ефекти върху костната плътност;
 • промяна на фармакокинетиката и фармакодинамиката на съпътстваща терапия при коморбидни пациенти;
 • риск от развитие на инфекции от пневмония придобита в обществото и болнична пневмония;
 • Clostridium Difficile;
 • променена чревна флора свързана с разстройство, подуване и намалена абсорбция;
 • спонтанен бактериален перитонит;
 • интерстициален нефрит и др.

 

Рефалгин / Refalgin е нов подход при лечение на заболяванията, свързани със стомашни киселини

 • При язви: изгражда протективен слой, който предпазва стомашната лигавица
 • При ГЕРБ – изгражда естествена механична бариера, която блокира навлизането на стомашно съдържимо в хранопровода

 

Състав (в 1 таблетка Рефалгин / Refalgin):

Алгинова киселина                              365 мг
Натриев алгинат300 мг
Натриев бикарбонат150 мг
Калциев карбонат150 мг
Симетикон30 мг

 

Съставките на Refalgin действат заедно

Алгиновата киселина и натриевият алгинат са природни продукти (полизахариди), получени от клетъчните стени на кафявите водорасли (Phaeophyceae). Водораслите са една от най-старите форми на живот в света, датиращи още от пре-камбрийската ера и са останали непроменени от тогава. Важно е да се отбележи, че нито един от видовете водорасли, които се използват за производство на алгинат, не могат да се култивират, а са диворастящи.

Характерно свойство на алгината е, че в киселата среда на стомашния сок той се превръща в гел. Гелът се прикрепва към стената на стомаха и така изгражда допълнителен протективен слой, който предпазва стомашната лигавица.

Калциев карбонат

Калциевите йони увеличават силата и стабилността на алгинатния гел.

Натриев бикарбонат

Натриевият бикарбонат в таблетката Рефалгин / Refalgin изпълнява две функции. Първата е да реагира със стомашната киселина и да я неутрализира. При тази реакция на неутрализация се образува въглероден диоксид, който бива уловен от алгинатния гел, и по този начин гелът се превръща в пяна. Поради това, че става по-лека от стомашното съдържимо, пяната се изкачва на повърхността образувайки pH-неутрална бариера. Проучванията показват, че алгинатната бариера се придвижва до хранопровода и служи като физическа бариера срещу рефлукс.

Симетикон

Симетиконът образува тънък слой върху стомашната лигавица чрез формиране на допълнителен защитен филм, който изолира лигавицата от контакт с „агресивни фактори“ като стомашната киселина, някои видове храна или лекарства. В допълнение на това той намалява повърхностното напрежение на мехурчета газ, карайки ги да се комбинират в по-големи мехурчета в стомаха, „спуква“ ги и освобождава газа, който е задържан в стомашно-чревния тракт.

 

Препоръчителна дозировка:

За възрастни: Приемайте по 1-2 таблетки Рефалгин / Refalgin половин час след хранене с малко вода.

 

Опаковка: 20 таблетки

 

Влияние на храната върху ефекта на Refalgin

За да се постигне оптимален ефект, е важно кога ще бъде приет Рефалгин / Refalgin. Това се дължи на факта, че формирането на алгинатната антирефлуксна бариера може да бъде повлияна от храната. Ето защо се препоръчва препаратът да се приема 30 минути след хранене, което е важно, имайки предвид, че рефлуксните симптоми се появяват в интервала 30-90 мин след нахранване.

Взаимодействие с други продукти

Някои от компонентите на Рефалгин / Refalgin таблетки могат да окажат влияние върху активността на други продукти приемани през устата, ето защо се препоръчва Refalgin да се приема поне 2 часа преди или 2 часа след прием на други продукти за перорална употреба.

Поносимост

Рефалгин / Refalgin таблетки се понася добре, защото механизмът на действие е механичен и не зависи от системната абсорбция.

 

МЕДИЦИНСКО ИЗДЕЛИЕ CE0373


Производител: FARMA-DERMA S.r.l. , Via dell'Artigiano 6-8, 40010 Sala Bolognese (BO), Italy

Дистрибутор: Натурфарма България ЕООД, гр.София, ул.Янко Софийски 21,тел: 02/963 33 59, info@naturpharmabg.com