Навигация
Кошница

RELAXOPHYTOL / РЕЛАКСОФИТОЛ за здрава нервна система и психична функция

Relaxophytol / Релаксофитол е хранителна добавка в подкрепа на нервната система и нейното правилно функциониране. Специално подбраният комплекс от активни съставки въздейства ползотворно при стрес, напрежение, тревожни и депресивни състояния. Релаксофитол спомага за успокоение и отпускане и има благоприятен ефект при безсъние и трудно заспиване.


Полезна информация:


Нарушения на съня, тревожни и депресивни състояния

Тези състояния засягат огромна част от хората и водят до намаляване на работоспособността и до влошаване качеството на живот. Те могат да бъдат провокирани от различни стресови фактори, а научните изследвания установяват общи невробиологични основи помежду им. Така например стресът може да доведе до тревожност, която е причина за трудно заспиване или ранно събуждане. От друга страна нарушенията на съня водят до повишаване на тревожността или до депресивни състояния, които допълнително влошават качеството на съня. За да може да се излезе от този порочен кръг, е нужно да се възстанови балансът на определени невромедиатори, които са отговорни за нормалната психична функция.

Открояват се два невромедиатора, които играят ключова роля. Това са гамааминомаслената киселина (GABA, gamma-aminobutyric acid) и серотонинът (5-хидрокситриптамин, 5-HT).

Гамааминомаслена киселина (GABA)

Гамааминомаслената киселина (GABA) е основният инхибиращ невромедиатор в централната нервна система (ЦНС) при човека, а нейната основна роля е да намалява невроналната възбудимост.

Установено е, че ниските нива на GABA в ЦНС водят до хиперактивност и заболявания, свързани с разстройване на нормалната функция.

Серотонин (5-НТ)

Вторият невротрансмитер е серотонинът, който е наречен още „невромедиатор на щастието“ защото изпълнява ключова роля при редица важни процеси като регулирането на съня, чувството за болка, терморегулацията, апетита, агресията и сексуалното поведение.

Melissa officinalis (маточина) е многогодишно тревисто ароматно растение, а данните за употребата ѝ като лечебно средство датират още отпреди 2000 години. Макар съставът на екстракта от маточина да е твърде богат, розмариновата киселина определя основната му биологична активност. Ето защо е изключително важно да се знае концентрацията на това природно вещество в общия екстракт. В Релаксофитол съдържанието на розмаринова киселина е стандартизирано и доказано високо (66 мг в две капсули).

Розмариновата киселина инхибира ензима GABA-трансаминаза, който води до бързо разграждане на GABA и така увеличава нивата на този невромедиатор като намалява невроналната възбудимост. Установено е, че измежду всички екстракти от различни растения, именно екстрактът от маточина притежава най-високата инхибираща способност по отношение на GABA-трансаминазата.

Тези ефекти са причина екстрактът от маточина да допринася за премахване на нервното напрежение, чувството за страх и несигурност и да благоприятства усещането за психичен комфорт и спокойствие при стресови ситуации.

5-HTP (5-хидрокситриптофан) е природна аминокиселина, която е изолирана от семената на храстовидното растение Griffonia Simplicifolia характерно за централна и западна Африка. 5-HTP води до много по-бърз биосинтез на серотонин в невроните. В допълнение на това приемът на 5-HTP съдейства за повишаване нивата и на някои други невромедиатори като например мелатонин и бета-ендорфини, които са важни за добрия сън и спокойствие.

Витамин В6 (pyridoxine) е необходим за синтеза на много невротрансмитери, включително серотонин и GABA, което се счита за причина за неговия благоприятен ефект върху нормалната психична функция. В допълнение на това, от серотонин с помощта на витамин В6 се синтезира мелатонин, който влияе положително на съня, запазвайки циркадния ритъм.

Магнезий (Mg): нивото на магнезия е пряко свързано с нивото на стрес, като ниските нива увеличават стреса и обратно стресът води до ускорено отделяне и оттам до ниски нива на магнезий.

Магнезият е важен микроелемент, който подпомага нормалното функциониране на нервната система и поддържането на нормална психична функция.

 

Състав (в 2 капсули Релаксофитол):

Тримагнезиев дицитрат  812,5 мг
от който магнезий130 мг
Маточина (Melissa officinalis), екстракт600 мг
от който розмаринова киселина 66 мг
и хидроксицинамова киселина 117 мг
Екстракт от грифония симплицифолия (Griffonia Simplicifolia)150 мг
от който 5-хидрокситриптофан 147 мг
Пиридоксин хидрохлорид13,36 мг
от който витамин B610 мг

Помощни вещества: магнезиев стеарат и микрокристална целулоза (емулгатори), малтодекстрин (стабилизатор).
Растителна капсула от модифицирана целулоза (метилпропил целулоза).


Препоръчителен прием за възрастни: приемайте по 2 капсули Релаксофитол дневно. Препоръчителната схема на прием е 1 капсула на обяд около един час преди хранене и 1 капсула вечер преди лягане.

 

Опаковка: 30 капсули, достатъчни за 15-дневен прием


Да не се използва едновременно или успоредно с антидепресанти и/или успокояващи лекарствени средства. Да не се използва при бременност, кърмене и от деца под 12 години. Да не се употребява при свръхчувствителност към някоя от съставките. Продуктът е хранителна добавка. Да не се превишава препоръчителната дневна доза. Продуктът не е заместител на разнообразното хранене. Да се съхранява на място, недостъпно за малки деца. Да не се използва след изтичане на срока на годност. Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 15–25°С. Поради природния характер на съставките е възможна вариация или промяна в цвета, което не бива да бъде повод за безпокойство.


Производител: PG-Naturpharma GmbH, Am Gewerbering 4, 83533 Edling, Germany 

Дистрибутор: Натурфарма България ЕООД, гр.София, ул.Янко Софийски 21,тел: 02/963 33 59, info@naturpharmabg.com
 

Потребителите търсят още: релаксопитол, relaxopitol, relaksopitol, relaksofitol, relaxofitol.