Навигация
Кошница

RELAXOPHYTOL / РЕЛАКСОФИТОЛ за нормална психична функция и нервна система

Релаксофитол е иновативно решение с природни съставки в подкрепа на нормалната психична функция и нормалното действие на нервната система.

Специално подбраният комплекс в Релаксофитол допринася за работата на онези органи и системи, въвлечени в често срещани проблеми на модерния човек като стрес, напрежение, тревожност и депресивни състояния, безсъние и нарушено качество на съня.


Състав (в 2 капсули Релаксофитол):

Тримагнезиев дицитрат  812,5 мг
от който магнезий130 мг
Маточина (Melissa officinalis), екстракт600 мг
от който розмаринова киселина66 мг
и хидроксицинамова киселина117 мг
L-триптофан70 мг
Пиридоксин хидрохлорид13,414 мг
от който витамин В610 мг


Други съставки: растителна микрокристална целулоза (запълващ агент), магнезиев стеарат (емулгатор).

Състав на капсулата: Хидрокси пропил метил целулоза (емулгатор), вода.

Без алергени и ГМО. 

Този продукт съдържа натурални съставки, поради което може да има вариация или промяна в цвета на капсулите, което не бива да бъде повод за безпокойство.


Препоръчителна дозировка: 

приемайте по 2 капсули Релаксофитол дневно. Препоръчителната схема на прием е 1 капсула на обяд около един час след хранене и 1 капсула вечер преди лягане.


Продължителност на приема:

15 – 30 дни за постигане на начален ефект и 30 – 90 дни за траен ефект.

 

Опаковка: 30 капсули, достатъчни за 15-дневен прием


Нарушения на съня, тревожни и депресивни състояния

Тези състояния засягат огромна част от хората и водят до намаляване на работоспособността и до влошаване качеството на живот. Те могат да бъдат провокирани от различни стресови фактори, а научните изследвания установяват общи невробиологични основи помежду им. Така например стресът може да доведе до тревожност, която е причина за трудно заспиване или ранно събуждане. От друга страна нарушенията на съня водят до повишаване на тревожността, паник атаки или депресивни състояния, които допълнително влошават качеството на съня. За да може да се излезе от този порочен кръг, е нужно да се възстанови балансът на определени невромедиатори, които са отговорни за нормалната психична функция.

Открояват се два невромедиатора, които играят ключова роля. Това са гамааминомаслената киселина (GABA, gamma-aminobutyric acid) и серотонинът (5-хидрокситриптамин, 5-HT).

Гамааминомаслена киселина (GABA)

Гамааминомаслената киселина (GABA) е основният инхибиращ невромедиатор в централната нервна система (ЦНС) при човека, а нейната основна роля е да намалява невроналната възбудимост.

Установено е, че ниските нива на GABA в ЦНС водят до хиперактивност и заболявания, свързани с разстройване на нормалната функция.

Серотонин (5-НТ)

Вторият невротрансмитер е серотонинът, който е наречен още „невромедиатор на щастието“ защото изпълнява ключова роля при редица важни процеси като регулирането на съня, чувството за болка, терморегулацията, апетита, агресията и сексуалното поведение.

Melissa officinalis (маточина) е многогодишно тревисто ароматно растение, а данните за употребата ѝ като лечебно средство датират още отпреди 2000 години. Макар съставът на екстракта от маточина да е твърде богат, розмариновата киселина определя основната му биологична активност. Ето защо е изключително важно да се знае концентрацията на това природно вещество в общия екстракт. В Релаксофитол съдържанието на розмаринова киселина е стандартизирано и доказано високо (66 мг в две капсули).

Розмариновата киселина инхибира ензима GABA-трансаминаза, който води до бързо разграждане на GABA и така увеличава нивата на този невромедиатор като намалява невроналната възбудимост. Установено е, че измежду всички екстракти от различни растения, именно екстрактът от маточина притежава най-високата инхибираща способност по отношение на GABA-трансаминазата.

Тези ефекти са причина екстрактът от маточина да допринася за премахване на нервното напрежение, чувството за страх и несигурност и да благоприятства усещането за психичен комфорт и спокойствие при стресови ситуации.

L-триптофанът е есенциална природна аминокиселина, която участва в синтеза на протеини и определени сигнални молекули в мозъка. Тялото използва L-триптофан за производството на серотонин, като пониженият прием на триптофан и понижените му нива в тялото се свързват с по-висок риск от депресия (Lieberman et al, 2016; Maes et al, 1996).  

Редица изпитвания показват, че повишеният прием на аминокиселината с нормалното хранене или под формата на добавка може да има роля в управлението на редица афективни разстройства. Добавянето на триптофан към диетата се свързва с по-нисък риск от депресия, тревожност, раздразнителност (Shaw, Turner & Del Mar, 2002; Sarris et al, 2016; Lindseth, Helland & Caspers, 2015).

Витамин В6 (pyridoxine) е необходим за синтеза на много невротрансмитери, включително серотонин и GABA, което се счита за причина за неговия благоприятен ефект върху нормалната психична функция. В допълнение на това, от серотонин с помощта на витамин В6 се синтезира мелатонин, който влияе положително на съня, запазвайки циркадния ритъм.

Магнезий (Mg): нивото на магнезия е пряко свързано с нивото на стрес, като ниските нива увеличават стреса и обратно стресът води до ускорено отделяне и оттам до ниски нива на магнезий. Магнезият е важен микроелемент, който подпомага нормалното функциониране на нервната система и поддържането на нормална психична функция.


Да не се използва едновременно или успоредно с антидепресанти и/или успокояващи лекарствени средства. Да не се използва при бременност, кърмене и от деца под 12 години. Да не се употребява при свръхчувствителност към някоя от съставките. Продуктът е хранителна добавка. Да не се превишава препоръчителната дневна доза. Продуктът не е заместител на разнообразното хранене. Да се съхранява на място, недостъпно за малки деца. Да не се използва след изтичане на срока на годност. Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 15–25°С. Поради природния характер на съставките е възможна вариация или промяна в цвета, което не бива да бъде повод за безпокойство.


Производител: Goerlich Pharma GmbH, Am Gewerbering 4/6, 83533 Edling/Germany

Дистрибутор: Натурфарма България ЕООД, гр.София, ул.Янко Софийски 21,тел: 02/963 33 59, info@naturpharmabg.com 

Потребителите търсят още: релаксопитол, relaxopitol, relaksopitol, relaksofitol, relaxofitol.